נגיעה באחים

חדשות כיפה הרב אייל קרים 19/10/03 16:32 כג בתשרי התשסד

שאלה

שלום כבוד הרב.

בעניין נגיעה באחים-

ברצוני לברר- האם יש איסור בדבר, או הגבלות כלשהן?

ידוע לי שיש איסור נגיעה ברחוב, אך מה לגבי הבית?

אשמח אם הרב יסביר לי את הנימוק לתשובתו.

בברכה ותודה, לירז.

תשובה

בשולחן ערוך (אה"ע סימן כ"א, ז') כתוב "המחבק או המנשק אחת העריות שאין ליבו של אדם נוקפן עליהם כגון אחותו הגדולה... אע"פ שאין לו שום הנאה כלל, הרי זה מגונה ביותר ודבר איסור ומעשה טיפשים, שאין קרבים לערוה כלל..."

אבל מאידך לא מבואר מאיזה גיל האיסור.
יש שדימו זאת לדין לבישת בגדים צנועים לבנות.
שכל זמן שאין דעת בני-אדם עליה מחמת קטנותה, אין חובה להלבישה בגד צנוע כגדולה.
וא"כ השיעור אינו נמדד בשנים אלא לפי התפתחות גופה ("חזון איש" או"ח סימן ט"ז, סק"ח) ונראה שהוא שש שנים.

אמנם בשו"ת "אגרות משה" (ח"ב סימן קמ"ד) כתב שאיסור חיבוק ונישוק הוא בערך מגיל 11 שנים לבת ו-12 שנים לבן, ולא קודם לכן, וכך מסתבר שאם אין דעת בני אדם עולה מחמת קטנותה, מותר לחבקה, אפילו אחרי גיל שלוש שנים.
והגר"מ אליהו היקיל שרשאי לנשק אח או אחותו עד היותה בת 12 שנה ע"פ מה שכתב המג"א (או"ח סימן ט"ז, סק"ח).

לסיכום: חיבוק ונישוק אחים ואחיות מותר כל זמן שאין דעת בני אדם עליה מחמת קטנותה. ויש אומרים עד גיל שלוש, ויש מקילין עד גיל 11 לבת ו-12 לבן, ויש שכתבו שהיא קולא גדולה מידי, והתירו עד גיל שש. והבוחר יבחר.