מעשרות מצמחי תבלין בכמויות קטנות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 19/11/02 10:30 יד בכסלו התשסג

שאלה

בגינה שלי גדלים צמחי תבלין כמו נענע, ריחן, אזוב, מרוה וכד'. האם כל פעם שקוטפים עלה אחד או שניים לשים בתה או בתבשיל צריך לעשר? ואם כן איך (מבחינה מעשית) עושים זאת?

ולגבי פרי יחיד שקוטפים מעץ?

תשובה

בס"ד

לנתי שלום,

אילו היית אוכל את הפרי ליד העץ שבגינה היה פטור מתרומות ומעשרות אם הכמות אינה עולה על יחידה אחת שנאכלת (פרי אחד וכדו'). אך לחר שמכניסים לבית כל כמות שהיא חייבת בתרומות ומעשרות.
לגבי תבלינים יש להבחין בין שלושה סוגי תבלינים:

1. תבלינים שנאכלים צריך להפריש תרומות ומעשרות, כמו פטרוזיליה שמיר וכדו'.
2. תבלין שמיועד רק לנתינת טעם, כגון פלפל חריף כרכום וכדו' - פטור מתרו"מ.
3. ישנם צמחים ועלים שאינם נאכלים ורק מבשלים אותם לעשיית תה. לענ"ד פטור מהפרשת תרומות ומעשרות לגמרי, ולדעת הראשון לציון הגר"מ אליהו שליט"א חייב, לכן נראה שהרוצה להחמיר יפריש בלא ברכה.
הרוזמרין למשל מתאים לסיווג השלישי שאינו נאכל ורק משתמשים בו לעשיית תה וכדו'.
איני בטוח לגמרי בשימוש של הצמחים שציינת: נענע, ריחן (=בזיל), אזוב (=אורגנו וזעתר), מרווה ומ"מ נראה לי שבכל אלו אוכלים את החומר הצמחי ולכן יש להפריש תרומות ומעשרות.

עי' באריכות במאמר הגר"מ אליהו ובמאמרי בנושא בס' התורה והארץ ח"ד עמ' 10-26

בכל טוב ובברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן