חברה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/01/70 12:00 כג בטבת התשל

שאלה

שלום רב, בני הבכור בן 14 לומד בישיבה תיכונית. לאחרונה שמתי לב כי הוא מסתובב עם חברים מהכיתה בעלי השפעה לא טובה, מדברים לא יפה ומחפשים להתעסק בשטויות. יש לציין שבני ילד טוב ותמים ונסחף אחריהם כי הם נחשבים "מקובלים" כשדיברתי איתו הוא מגן עליהם ולא מקבל את שיש לי להגיד. כשדיברתי איתו על להתחבר לילדים אחרים בכיתה הוא לא מעוניין ועל כל אחד אמר שהוא לא מתחבר אליו. לדעתי הוא גם יודע שאם ילך עם חברים אחרים "המקובלים" יצחקו עליו...מה אפשר לעשות? איך אפשר לתת לו להבין שהוא צריך להתרחק מהם? תודה

תשובה

שלום וברכה

שאלה זו אכן מטרידה מאוד הורים לילדים, שהיו שמחים מאוד לוודא שהילדים שלהם הוא חלק מחבורת חברים טובים, המקדמים האחד את השני, ולא משפיעים עליהם לרעה.

אלא בדיוק כפי שכתבת, הנושא הוא הרבה יותר סבוך, שכן מעורבים בו גם הרצונות של הילד והתחושה שלו עם מי הוא רוצה להיות; גם המאבקים החברתיים והמעמדות בכיתה, והצורך שלו להיות חלק מה"מקובלים" ולא מהדחויים, ועוד ועוד.

כמו כל נושא מורכב, אין תשובה אחת נכונה ואין דרך חינוכית אחת נכונה המתאימה לכולם. אני מציע בדרך כלל, לפני שמדברים איתו ואומרים לו מה טוב - לדבר איתו כדי להקשיב לו, כדי לשמוע את צרכיו ומצוקותיו, כדי להאזין לו מה הוא חושב שכדאי לו לעשות כדי לאזן בין הרצון להיות חלק מהחבורה ובין הרצון שלו להתקדם ולהיות טוב יותר, ועוד ועוד.

הרבה פעמים, דווקא הילדים שנותנים בהם אמון ושמשתפים אותם בהכרעות האלה - מציבים דרך טובה יותר מכל ניסיון לכפות עליהם לעשות משהו.

האם זה נראית לכם דרך שאפשר ללכת בה ?

כל טוב