החיים והנסתר

חדשות כיפה הרב יהושע ויצמן 10/11/01 17:39 כד בחשון התשסב

שאלה

כבוד הרב, שלום!

יש לי שאלה שאחרים אמרו לי לשכוח את הנושא בכלל ולעזוב את העניין בצד אך אני עקשנית.

אז הנה אני יודעת שיש דברים נסתרים, והלוואי שבמקרה שלי הם הין נשארים ככה שלפחות יכולתי לחיות את חיי באיזו שהוא תמימות ואמונה שחייתי עד עכשיו, אבל לא.

בעקיפין נגלו אליי דברים שלא ממש רציתי לדעת עליהם או לפחות להתעסק איתם. אני לא סובלת מעודף בעיות והרהורים, אבל עכשיו בגלל מה שנודע לי העניין משגע לי את השכל.

מה שאני בעצם שואלת זה: האם יש דברים מתוך הדברים הנסתרים שמותר לדעת עליהם? אפילו מישהי כמוני שבכלל לא מתקרבת לגדולה בתורה ובהלכה, אפילו בגמרא לא נגעתי.

אני לא רוצה לשמוע על גלגולי נשמות וקבלה אני רוצה לחיות איך שחייתי עד עכשיו, האם מותר לי להרהר בעניין ולשאול אנשים על כל השאלות שפתאום עלו לי או פשוט לחיות עם השאלות ולהמשיך בחיים מבלי להכניס לעניין יותר מדי מחשבה?

אם תוכל לעזור לי אשמח מאוד.

בתודה מראש

מיכל

תשובה

קשה מאד לענות על השאלה מבלי להכיר את השואל.

באופן כללי לימודי הנסתר דורשים הכנה מרובה ואישיות מתאימה.
חלק מההכנה הוא לימוד התורה בצורה בסיסית (תנ"ך, משנה, גמרא ואמונה) וחלק נוסף הוא עבודה על האישיות של האדם (מידות כמו ענוה, ארך רוח וכדו') בתוספת הנהגות מיוחדות של טהרת הגוף הנפש והשכל.

מאד מאד לא רצוי לעסוק בחכמת הנסתר בצורה חלקית וחובבנית וצריך להתייחס לזה כמו התקרבות לאש. וכבר נאמר על דברי התורה שנמשלו לאש שנאמר: "הלא כל דברי כאש נאום ה' ".

בנוגע לידיעת דברים נסתרים על החיים, כבר נאמר (דברים י"ח, י"ג) "תמים תהיה עם ה' אלוהיך" וכתב רש"י בשם הספרי: "התהלך עימו בתמימות ותצפה לו ולא תחקור אחר העתידות, אלא כל מה שיבוא עליך קבל בתמימות, ואז תהיה עימו ולחלקו".
החיים ניתנו לנו כדי לעבוד בכוחנו, ולהתקרב בעבודתינו אליו יתברך.
איננו מחפשים קיצורי דרך ותשובות קלות.
העבודה הפשוטה, בנתונים הגלויים אשר בידינו, היא מה שנדרש ממנו והיא שתתן לנו סיפוק רוחני בחיים, כמובן, מתוך תפילה לה' על צרכינו.
ידיעת העתידות איננה מוסיפה קרבה לה' יתברך, ואין צורך בה.
עלינו לפעול בעולם מתוך שיקול דעת ותפילה לה' שידריכנו בדרך הנכונה.