ברכות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 18/06/03 09:41 יח בסיון התשסג

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום! אם תוכל לענות על כמה שאלות..

1. האם מברכים ברכה אחרונה על גלידה או מרק או כל דבר שכשאוכלים אותו אז זה נאכל בשיעור קטן כל פעם?

2. אם התחלתי לאכול באיזה חדר ואני רוצה לעבור לחדר אחר ולהמשיך לאכול משם, מה לעשות? לברך ברכה אחרונה ואז לברך שוב בחדר החדש? והאם יש הבדל בין המאכל, מזונות/שהכל/המוציא/עץ/אדמה?

3.האם יש הבדלים בתשובות לשאלות הנ"ל בין אשכנזים לספרדים?

תודה וישר-כוח!

תשובה

שלום לך דניאלדג וברכת ד' עליך

לעניין שאלותך:
1. השיעור המחייב בברכה אחרונה הוא רביעית (86 סמ"ק) אולם אם אוכל בהפסקות עד שהשלים רביעית נחלקו האחרונים, דעה אחת סוברת שאין לברך אלא א"כ שתהו או אכלו בזמן ששותים 86 סמ"ק ברצף, ודעה שניה סוברת שאם גמר לשתות תוך ארבע דקות יכול לברך ברכה אחרונה.
בגלל ספק זה אין אנו מברכים אלא א"כ הניח רביעית ואכלו ברצף בזמן ששותים 86 סמ"ק. למרות מה שכתבנו יש מבני אשכנז שמברכים על תה וקפה חם הנשתה לגימות לגימות אם שתו את כולו תוך 4 דקות, אולם בני ספרד כולם נוהגים שלא לברך על תה וקפה, אלא א"כ שותים אותו קר.

בדבר שאלתך השניה
א.לכתחילה על ילך מחדר לחדר בבית אחד תחת קורת גג אחת, אולם אם כבר הלך אנו פוסקים שאינו צריך לחזור ולברך. אמנם אם מראש תיכנן ללכת מחדר לחדר או שהרגילות שהולכים מחדר לחדר בשעת האכילה (מטבח וחדר אוכל) לכו"ע אינו צריך לברך על האוכל הנוסף.
ב. בפת או מיני דגן אין דין יוצא ממקום למקום ולכתחילה לא יצא אולם אם יצא אינו צריך לחזור ולברך ויכול להמשיך ולאכול סעודה בבית השני. בשאלה זו לבני ספרד אסור לעקור ממקום למקום בכל עניין.
ג. לדעת הספרדים מי שעקר צריך לחזור ולברך עליו לברך ברכה אחרונה על מה שאכל במקום הראשון וברכה אחרונה על מה שאכל במקום השני, אולם לדעת האשכנזים אם צריך לברך היינו רק ברכה ראשונה במקום השני.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי