בניה

חדשות כיפה הרב אייל קרים 24/11/03 05:18 כט בחשון התשסד

שאלה

לרב שלום!

בעלי ואני מקימים בעז"ה בימים אלו את ביתינו החדש (תרתי משמע) יצקנו בטון לרצפה ביום ה' ויצא שיש להשקותו בשבת. לצערנו לא נערכנו מבעוד מועד עם גוי של שבת. שאלתי היא האם ניתן להשקות הבטון בשבת. ואם לא מהם הסימוכין לכך?

בברכה,

אודליה בראון

תשובה

אסור להשקות את הבטון גם על ידי גוי, כי בהשקיה יש משום גמר מלאכת הבניה, וקיים חשש שעוברים בזה על איסור מכה בפטיש ובונה מן התורה.

אמנם במצב שיגרם הפסד גדול, אפשר שגוי ישקה בגרמא, כלומר – ישפוך את המים על קיר שממנו הם יזובו לרצפת הבטון. ואם הדבר מעשי, מותר לפתוח מערכת השקיה מלפני שבת שתשקה את הבטון בשבת עצמה, כמו הרבה פעולות שהתירו כשהן מתחילות קודם השבת ונמשכות בשבת.