אגדות

חדשות כיפה הרב אייל קרים 05/11/03 12:27 י בחשון התשסד

שאלה

ידועות דרכי חז"ל לצרף כמה אנשים לאחד.

כמו (סנהדרים לח.) "זרובבל שנזרע בבבל ומה שמו נחמיה בו חכליה".עד שהקשה על כך ר' יעקב עמדין : "דבר תמוה שהרי הוא נגד פשטי הכתובים המבוארים בספרים של עזרא ונחמיה" (שהרי יש פסוקים שבהם הם מוזכרים ביחד).

דרכי חז"ל לצרף אנשים בלתי ידועים כמו זה ששמואל ב' ובדברי הימים כתוב שחנניה הרג את גוליית והרי דוד? מתרצת הגמרא : "חנניה זה דוד כי ה' חננו".

ועוד והרי אלו דברים קשים מאד!!

ואולי נגיד אנו...על "יחזקאל בן בוזי הכהן" ש"בוזי" זה ירמיה כי ביזו אותו??

יהודה.

תשובה

א.שזרובבל הוא נחמיה, קשה גם לי. אף על פי כן מצאתי ראיה שגם נחמיה כמו זרובבל הוא מבית דוד, אשר העיר (כלומר, ירושלם) בית קברות אבותיו וגו', והלא אין מקיימים בירושלים קברים חוץ מקברות בית דוד וקבר חולדה הנביאה (רמב"ם פ"ז מהלכות בית הבחירה, הלכה
י"ד).

ב. בראש השנה נזכר אלחנן ולא חנניה והגמרא המצוטטת בהקשר זה לא קיימת.

ג.אנחנו לא יודעים לחדש דרשות, דבר שמסור רק לחז"ל.