כתיבת תורה שבעל פה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 20/01/18 21:50 ד בשבט התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב

למה ה' עשה שהתורה שבעל פה תכתב במהלך הדורות??

ואיפה כתוב את הסיפור שכתבו אותה??

מישהו שאל אותי ולא ידעתי את התשובה

אשמח לדעת תודה רבה רבה.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום רות,

שאלה מצויינת!

תורה שבעל פה כידוע היא ניתנה במעמד הר סיני יחדיו, ועל כן גם מיד לאחר המעמד משה מלמד אותה לזקנים.

ישנה חשיבות גדולה בחלק זה של התורה, שכן המציאות משתנה כל העת - אך העקרונות נשמרים תמיד!

אכן עצמתה של התורה שבעל פה - הוא השינון והמעבר בין בין דין לבית דין, כאשר הדיון נותרים תמיד רלוונטים ונאמנים למקור.

אכן בימי רבי לא היה מנוס מכתיבת התורה שבעל פה וכפי שאומר רמב"ם בהקדמתו למשנה תורה :"למה עשה רבינו הקדוש כך, ולא הניח הדבר כמות שהיה? לפי שראה שהתלמידים מתמעטים והולכים, והצרות מתחדשות ובאות, ומלכות הרשעה פושטת בעולם ומתגברת, וישראל מתגלגלים והולכים לקצוות – חִבר חיבור אחד להיות ביד כולם, כדי שילמדוהו במהרה ולא יִשכח. וישב כל ימיו הוא ובית דינו, ולִמד המשנה ברבים."

חשוב לציין שגם לאחר הכתיבה עניין השינון המשיך גם המשיך.

אף בתקופת הגאונים, למעשה לכל בית מדרש היה "תנא" - אדם אשר אין לו יכולות למדניות גבוהות ולכן לא יתפתה לשנות ומאידך יכול לשנן ולשנן ולשנן..

תוכלי לראות בפירוט שהקדמת הרמב"ם למשנה תורה את האילוץ בכתיבתה, וכן את ההשתלשלות עד לימיו..

בהצלחה בכל,

חנן

hananb1081@gmail.com

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן