תביעה ייצוגית

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 11/12/17 11:58 כג בכסלו התשעח

שאלה

האם לתביעה ייצוגית (מבלי להתייחס כרגע לאיסור הליכה לערכאות, אלא לעצם העניין של קבלת הסכום של התביעה, במידה ויזכה), לדוגמא: חברת תקשורת מסויימת גבתה מהלקוחות על החודש הראשון לשימוש בשירותיה, תשלום מלא, למרות שהצטרפו לשירות רק באמצע החודש, והיו צריכים לשלם רק כפי מספר הימים, (לדוגמא, הם הצטרפו לשירות ב-15 לחודש, והיו צריכים לפיכך לשלם רק מחצית מהסכום על חצי חודש), האם מותר לקבל את הסכום שבית המשפט יפסוק? או שזה גזל? (ובפרט שהעותר בתביעה הייצוגית מקבל סכום גדול בהרבה משאר הניזוקים בפרשה)

תשובה

ב"ה

שלום.

ראשית אם יש לך השפעה שהתביעה תתבצע על פי דין תורה בבית דין לדיני ממנות זה הטוב ביותר.

דבר שני כדאי לך להתייעץ עם בעל מקצוע שמבין בתבעה יצוגית כי שם הכללים שונים מאשר בתביעה רגילה. (עו"ד או משפטן וכדומה)

במידה והנ"ל לא מתאפשר אז בודאי שאתה יכול להצטרף (לא שואלים אותך ישירות ..)אל התביעה ולתבוע את החברה שלדעתך עשקה אותך ולקבל את פסיקת בית המשפט לחלוקת הפיצויים לנתבעים.

הבעיה בתביעה ייצוגית מבחינת ההלכה שאיו לך קשר עם התובעים והם פועלים בשימך מבלי שמינתה אותם אולם אם העילה להגשת התביעה מוצדקת מבחינה הלכתית הרי שיש כאן צורך לעשות צדק בעולם ולהציל עשוק מיד עושקו. וההצלחה הזו היא גם בדרך של תביעה ייצוגית שהרי זו הדרך היחידה להציל את העשוק מידי מי שעשק אותו שלא בצדק.

ואם תרצה להרחיב על עניין זה כדאי לך לעיין ב"תחומין" כרך ל עמוד 228 מאמרו של הרב עידו שליט"א

בהצלחה,

עוזיאל אליהו.

.