שייט בשבת

חדשות כיפה הרב אבנר בן יוסף 09/12/17 22:19 כא בכסלו התשעח

שאלה

האם מותר לשהות על ספינה ששטה בשבת.

אני רוצה לצאת לשייט מיום ראשון עד ראשוןעם עצירות האם מותר להיות על הספינה ששטה בשבת

תשובה

שלום וברכה,

כתב בשולחן ערוך (רמ''ח,א): שמותר להפליג בספינה בשבת שמושטת על ידי גוי. אפילו לצאת להפלגה בערב שבת, אם הולך לעשות דבר מצווה (כגון: לעלות לארץ ישראל וכדו'...) ומסכם עם הגוי שבשבת הספינה לא תזוז, ואם אח''כ הגוי לא ישבית את הספינה בשבת, אין בכך כלום. אבל אם מפליג בספינה לדבר רשות, אסור לצאת להפלגה, בשלושת הימים קודם השבת. (כלומר, אסור לצאת להפלגה לדבר רשות, בימים רביעי, חמישי ושישי.)

מדוע אסור לצאת בשלושה ימים הסמוכים לשבת? על כך ישנם מספר טעמים בחז''ל, אזכיר חלקם:

א) שמא יצטרך היהודי לעשות מלאכה בעצמו בשבת, משום פיקוח נפש. ולא ראוי שאדם יכניס את עצמו לפיקוח נפש סמוך לשבת, שלא במקום מצווה.

ב) איסור תחומין.

ג) ביטול מצוות עונג שבת, משום שבשלושה הימים הראשונים של ההפלגה, יש צער מחמת נענוע הספינה.

ד) אם יש רוב יהודים בספינה, גם אם גוי עשה את המלאכה, זה נראה שזה בשביל היהודי ואסור.

בכל אופן על פי הנ''ל, אנו רואים שעל מנת לנסוע בספינה, שאמורה גם לנסוע בשבת, צריך מספר תנאים:

א) שהספינה מובלת ע''י גוי בלבד!

ב) לצאת שלושה ימים לפני שבת.

ג) בתוך 3 הימים הסמוכים לשבת, מותר רק לצורך מצווה.

ד) שרוב הנוסעים הם גויים, וכך לא יבקשו מיהודי עזרה.

ה) שידוע לו, שלא יחלה במחלת ים, ויבטל עונג שבת.

ו) מפליגים במים עמוקים.

וגם לאחר שכל הכללים הנ''ל מתקיימים, ויהיה מותר להפליג מיום ראשון בספינה, בכל אופן צריך לקחת בשיקול הדעת, גם עוד 2 דברים חשובים: א) כשרות האוכל, ומי הוא נותן הכשרות? ב) האווירה שתהיה בספינה בשבת, וכן בימי החול, של צניעות וכבוד השבת.

ברכה והצלחה