קריאת שמע שעל המיטה | תיקון חצות | ברכת המפיל

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 19/10/17 11:04 כט בתשרי התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב,

בד"כ יוצא לי ללכת לישון אחרי חצות, רציתי לדעת בדיוק מה אני צריך לעשות מבחינת ק"ש שעל המיטה ות"ח.

1) האם עלי לקרוא את ק"ש לפני חצות בעודי ער, ושוב לחזור לקרוא את זה לפני שאני הולך לישון ? אם כן,מה בדיוק עלי לקרוא בקריאה של לפני חצות ומה אחרי זה סמוך לשינה ?

2) אם השעה קרובה לחצות ואני מחכה להגיד תיקון חצות, זה בעיה לקרוא ק"ש עם ברכת המפיל ואחרי זה לומר תיקון חצות ?

3) האם מברכים ברכת המפיל עם שם למלכות לאחר חצות ? ( ראיתי שיש מחלוקת בעניין)

4) לגבי תיקון לאה, באיזה דרך צריך לומר אותו ? מתוך תקווה ושמחה או מתוך צער ? (כמו תיקון רחל ?)

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואל שלום,

​1. את קריאת שמע צריך לקרוא בכל מקרה קודם חצות. גם אם אתה הולך לישון אחרי חצות.

אין צורך לחזור ולקרוא אחרי כן שוב קריאת שמע. אך אם אתה לא נרדם- טוב לחזור על הפרשה הראשונה.

2. שם ומלכות בברכת המפיל תלויה בזמן בו אתה הולך לישון, ולא בזמן בו אתה מברך. לכן אם אתה מתכנן להגיד תיקון חצות, קרא קריאת שמע לפני חצות, וברכת המפיל לאחר התיקון, בלא שם ומלכות.

3. דעת הספרדים על פי קבלת האר"י שלא לומר בשם ומלכות אחר חצות. וכן פסק מאור הדור הרב עובדיה יוסף זצוק"ל. לאשכנזים, כל שהלך לישון לפני עמוד השחר מברך בשם ומלכות.

ויש מעטים מבני עדות המזרח שלעולם לא מברכים בשם ומלכות, אך הם מיעוט. כך פסק הרב מרדכי אליהו זצוק"ל.

4.אם אומרים אותו יחד עם תיקון רחל, אומרים אותו באותו מקום שאמרו תיקון רחל. אך עם פחות צער ויותר נחמה.

כשאומרים רק תיקון לאה - יושבים על כסא רגיל ואומרים אותו, ולא על הריצפה.

שנזכה לנחמה וגאולה שלמה בקרוב!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן