קדיש יתום ביחיד

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 12/04/18 00:33 כז בניסן התשעח

שאלה

שלום רב וחג שמח.

האם מותר לומר קדיש יתום גם כשאתה לבד ואין מניין או שחובה שיהיה מניין? לפעמים אני נמצא במצב או במקום שלא מתאפשר לי לומר קדיש יתום על אבי ז"ל במניין, אני ממש אובד עצות כי אני רוצה לומר קדיש יתום.

תשובה

לשואל שלום,

צר לשמוע על מור אביך. שלא תדע עוד צער.

אמירת קדיש אחר אדם מישראל שנפטר היא מעלה עליונה מאוד, וכבר נכתבו ספרים ומאמרים רבים מרבותינו הראשונים והאחרונים על מעלת הקדיש ומספרים על רבי עקיבא שהציל אדם מחיי הגיהנם בזכות שלימד את בנו להתפלל ולומר קדיש.

יחד עם זאת, ישנם כללי הלכה שאיננו רשאים לשנות וחז"ל קבעו ברוח קדשם שכל דבר שבקדושה (קדיש, קדושה, חזרת הש'ץ וקריאת התורה) נאמר דווקא בעדת מנין גברים.

ליחיד יש הרבה מה לעשות בקדושה ואחד שיושב ועוסק בתורה שכינה עמו, אבל יש ענין של ציבור ודברים שנתקנו לאמרם דווקא בציבור ולא אומרים קדיש ביחיד, גם לא בתשעה יחידים.

המהר"ל, ובעקבותיו גם הרב קוק מסביר שעשרה זה מספר היסוד של הפרידה מתשעת האחדים ובו תחילת המנין והבנין של הריבוי.

לכן למעשה: אי אפשר לומר קדיש בלי מניין של גברים יהודים.

בנוסף, כתבו חכמי הסוד שאין בזה תועלת לנפטר, אלא נזק חלילה.

אציע לך לשלם ליהודי ירא שמיים סכום מסויים שיאמר עליו קדיש בבית הכנסת בימים שאינך מצליח.

כמובן בנוסף, אפשר לעשות דברים אחרים המועילים לנשמתו כגון: חיזוק בשמירת המצוות, אמירת תהילים, נתינת צדקה, חינוך הילדים בדרך התורה וכדומה.

שנשמע בשורות טובות. אמן.