פרשת בחוקותי

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 23/06/17 10:30 כט בסיון התשעז

שאלה

שלום,

רציתי לשאול, בפרשת בחוקותי, בתחילת פרק כ"ז, התורה מספרת שאדם יכול להקדיש את ערכו לקב"ה והיא גם מפרטת מה הערך של כל אחד על פי גילו אלא שיש הבדל במין - הזכר מוערך ביותר שקלים מהנקבה.

השאלה היא, ולא שאני בא בצורה מתריסה חלילה, אבל באיזה אופן ניתן להסביר את ההבדל הנ"ל.

תודה רבה!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

ראשית, ברור שאין כאן אמירה של התורה לגבי הערך האמיתי של האדם, שהרי האדם הוא הרבה יותר מעשרים שקלים, ויש כמובן הבדל בין אדם לאדם. צריך לזכור שהערך שמופיע כאן לגדול הדור שהוא בן למעלה משישים נמוך מזה של בחור קל דעת בן עשרים ואחת. אלא שברור שלא מדובר באיזושהי הגדרת ערך אמיתי של האדם. את זה רק הקב"ה מודד.

אלא שכאן זה דין שהוא מכלל דיני הנדרים, כמו שכותב הרמב"ם בתחילת הלכות ערכין, אלא שיש הבדל בין מקרה שאדם מקדיש את דמיו, שמחשבים את זה לפי ערך של עבד שנמכר בשוק, וזה שונה מאדם לאדם, לבין מקרה שאמר שערכו עליו, שאז יש גזירת הכתוב כמה משלמים בכל גיל, וכן עצם ההבדל בין איש לאישה.

להטעים קצת את הדבר, אפשר לראות הסברים שנתנו בראשונים להבדל בין המינים, למשל בחזקוני ובעקידת יצחק.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן