נדר זרע לבטלה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 15/04/18 15:35 ל בניסן התשעח

שאלה

כבוד הרב אני מתחזק ובהתחלת דרכי בתמימותי נשבעתי לא להוציא שז''ל

ולא ידעתי שהוצאת שז''ל זה לא רק שמוציאים בפועל אלא גם שלפעמים יוצא סתם או ממחשבות

האם השבועה שלי חלה גם על האופנים הללו?

תשובה

לשואל שלום,

יישר כח על ההתקדמות וההתחזקות בעבודת ה'!

לגבי הנדר, יש לנו כלל שנדר על מצווה לא תקף, משום שאתה כבר נדור עליו מהר סיני.

הדוגמא בשו"ע היא על אכילת איסור: "אָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל נְבֵלוֹת וּטְרֵפוֹת, וְאָכַל, אֵינוֹ חַיָּב מִשּׁוּם שְׁבוּעָה, שֶׁהֲרֵי מֻשְׁבָּע וְעוֹמֵד מֵהַר סִינַי הוּא".

קיים איסור חמור להוציא זרע לבטלה ע"י פעולה אקטיבית (פיזית או מחשבתית), ויש מחלוקת לגבי תוקפו של האיסור.

לחלק מן הדעות (תוס',פמ"ג,ב"ח הרב קוק) מדובר באיסור מהתורה ולפי זה הנדר הוא רק בגדר חיזוק אישי בלבד ולא חלים עליו דיני נדרים.

לחלק מהפוסקים (פני יהושע,רמב"ם) מדובר באיסור דרבנן, ולפי זה הנדר הוא נדר לכל דבר.

מכיוון שיש כאן ספק, ניתן לעשות התרת נדרים על ידי הליכה לרב, ולפרוט בפניו את הסיבות שבעטים אתה מתחרט.

בכל מקרה- דע לך, שעדיף לא לנדור כלל. כדאי למצוא תחליפים אחרים כדי לחזק ולדרבן את קיום המצוות.

(מקורות: שולחן ערוך יורה דעה רלח,ד |

דאורייתא: תוספות סנהדרין נט, ב, 'והא'; יבמות יב, ב, 'שלש' | אגרות משה אה"ע ג, יד | ב"ח או"ח ג, ו | פמ"ג או"ח ג, א"א יד

דרבנן: פני יהושע ב, מד | פירוש המשניות לרמב"ם סנהדרין ז, ד)

עלה והצלח!