מספר שאלות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/10/17 17:23 יב בתשרי התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב,

ישנן מספר שאלות שמטרידות אותי כבר הרבה זמן, אשמח אם תוכל לענות עליהן.

1. לפי התורה, כתוב שלפני שנברא העולם "רוח אלוקים מרחפת על פני המים",

אך ידוע לנו שלפני בריאת עולם היה תוהו ובוהו, או לפי פירוש רש"י - שממה,

כלום. מכך נובעת השאלה - איך רוח הקב"ה ריחפה על פני המים אם לא היו מים?

2. למה אומרים שאסור לראות את הקב"ה אם הוא בלתי נראה?

3. האם לבת שעברה ניתוח לבן מותר להיות בבית כנסת? האם לבן שעבר ניתוח

לבת מותר להיות בבית כנסת?

תודה

תשובה

שלום וברכה

א. שאלות אלו נענו באריכות על ידי פרשנים שונים. הבעיה מתחילה עוד קודם: בראשית ברא א-לוהים את השמיים ואת הארץ", והלוא מה שנברא תחילה הוא האור ? נראה כי ניתן לבאר בצורות שונות, אולם כולן בסופו של דבר תטענה כי ה"מים" שעליהם מדובר בפסוק זה אינם סותרים את התהו ובהו, אלא הם חלק בלתי נפרד מאותו תהו שהיה קיים קודם הכניסה לעולם הבריאה.

ב. גם כאן, שאלות אלו היו חלק בלתי נפרד מהעיסוק הקבלי. ואכן, עולה מהתורה כי יש רמות שונות של התגלות א-לוהית: זו שהיא בלתי נראית לחלוטין, זו שהיא פונה יותר לפני אדם ומאפשרת ראיה מסוימת ("וראית את אחורי ופני לא ייראו"), והתגלות בענן בולטת יותר במשכן וכדו'. באותו שלב בו עקרונית כבר ניתן לראות דבר מה – נאסר על בני אדם להביט.

ג. שאלות משמעות ניתוחי המין הן שאלות חדשות, ואין להן מסורת פסיקתית. נראה שצריך לבחון כל נושא וכל תחום לגופו. בוודאי שמותר להם להיות בבית כנסת, כי אין אדם דחוי בבית כנסת, זולת מי שנידו אותו על ידי הקהל.