מנהגי אבלות של נכד על סבתו שנפטרה בחו"ל

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 22/11/17 00:11 ד בכסלו התשעח

שאלה

שלום רב,

ברצוני לשאול שאלה דחופה בבקשה, אודה מאוד על מענה.

בעוד כיממה סבתי ז"ל היקרה והאהובה מאוד מאוד שנפטרה לפני כמה ימים לצערה הרב מאוד של המשפחה תיקבר בבית קברות יהודי בחו"ל.

1. מה עלי לעשות עד אז?

2. האם אוכל להתפלל מפה בשעת הקבורה ומה עלי לקרוא ואיך להתפלל? אם אפשר בבקשה פירוט כי אני חסר ידע בזה. תפילות שנועדו על מנת שלנשמתה יהיה הכי טוב שאפשר.

3. כיצד אוכל להתאבל לאחר הקבורה אם אני לא אחד משבעת הקרובים (למרות שבלב ובחיים הייתי כזה מאוד)?

הרבה רבה תודה

תשובה

1. אין דינים מיוחדים.

2. בוודאי. תוכל לקרוא תהלים כגון מזמור 'יושב בסתר עליון', וכן את 'אשת חיל'

3. אין דין אבלות על סבתא. יש דין של 'המתאבל עליו, מתאבל עמו'. כלומר אם אחד משבעת הקרובים שמתאבלים עליהם, עכשיו בעצמו אבל, מתנהגים בפניו קצת באבלות.

כלומר, אם אביך/אמך (מי מהם שהנו הבן/הבת של הסבתא) נשארים לשבת שבעה בארץ, אתה צריך לנהוג קצת אבלות עד שבת הקרובה - אי החלפת בגדים עיקריים ואי השתתפות בשמחות.

הטוב ביותר לעילוי נשמת הסבתא זה לימוד תורה, ובמיוחד משניות, צדקה ועשיית חסד.

וממקור הנחמות תנוחמו במהרה בתוך שאר אבלי ציון וירושלים.