מגע בלידה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 16/04/18 10:14 א באייר התשעח

שאלה

שלום רב. אישתי בע"ה לפני לידה ואינני מבין מדוע מותר לחלל את השבת מדאורייתא על כיבוי או הדלקת נר בפני יולדת עיוורת, ואילו מתן יד ותמיכה תוכ לידה אסור. אציין שהדבר מהווה מקור לחץ גדול עלינו משום שאני אהיה המלווה היחיד בלידה עקב סיבות שונות. אשמח להבין את החילוק בין המצבים וכן מה ניתן לעשות בנידון

תשובה

שלום וברכה

השאלה היא שאלה טובה, וכבר דנו בה הרבה מאוד מהפוסקים, והציעו תשובות שונות לשאלה זו.

המכנה המשותף של שאלו אלו נובע גם מהעובדה שבמשך אלפי שנים, כולל בלידת הילדים שלנו הרבנים, גברים בכלל לא היו בחדרי הלידה, והדבר מלמד כי אין בכך כל סכנה, לעומת הצורך באור והרגעת הנפש של היולדת כאשר היא יודעת שהצוות הרפואי מסוגל לטפל בה כראוי.

לאמור: זו גם שאלה של הערכת מצב.

אבל לא רק. גם מבחינת אופק ההתרה - אין חשש שהדלקת האור ליולדת תגרור אחריה זלזול ארוך טווח של הזוג ביום השבת; יש חשש משמעותי שהיתר מגע ביולדת יגרום זלזול ארוך טווח והיתרים רבים אחרים - במצבי אבלות חס ושלום, כשלא מרגישים טוב, כשצריכים חיבוק במהלך החיים וכדו'.

על כן ובשל שתי סיבות אלה - אין קו ישיר בין ההיתרים של אור ליולדת ובין מגע.

הלכה למעשה: נקודת המוצא היא אפוא להימנע ממגע, וזו עמדת הפוסקים כולם. במקום בו יש צורך גדול, על גבול ההיסטריה - הדבר אפשרי לאור הנימוקים ההלכתיים העקרוניים. . יש שאמרו לעשות זאת עם כפפות.

כל טוב