למה יש איסור שז"ל?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 16/11/17 09:46 כז בחשון התשעח

שאלה

כבוד הרב,

למה יש איסור שז"ל?

למדתי בביולוגיה שהגבר מייצר כל הזמן תאי זרע חדשים ולכן אי אפשר לאגור אותם מעבר לגבול מסוים, כך שהשז"ל הוא למעשה בלתי נמנע. אז אם השז"ל לא נעשה במודע, אז ממילא הוא ייעשה במהלך השינה.

אני גם מרגיש ששז"ל מרגיע הרהורי עבירה ולאחר מכן מאפשר להתרכז בדברים חשובים. אני לא רואה ששז"ל עושה לי משהו רע.

אני גם לא חושב שזה הוגן שלבנות מותר לעשות את הפעולה המקבילה שאסורה כל כך על בנים.

קראתי שלפי הסוד השז"ל מייצר שדים, אבל אני לא חושב שההסבר הזה מתאים לתקופתנו.

תשובה

שלום וברכה

נגעת בהרבה נקודות. אכתוב בקיצור גדול, ואם תרצה להרחיב - אשמח.

א. ככל הידוע לי זה לא נכון מבחינה ביולוגית.

ב. הבה נניח שכן: אם יש עימות בין ביולוגיה לבין ערכים - הערכים גוברים. האם אפשר שהתורה תצווה דברים שהם סותרים את הביולוגיה ? בוודאי, כגון עבירות שהן ״ייהרג ואל יעבור״, שאין סותר ביולוגיה גדול מהן.

ג. אנחנו לא מודדים את העבירות לאור השאלות האם אנחנו רואים שזה גורם לנו דבר רע. אם כך היינו עושים, סביר להניח שחלק גדול מהמצוות ה״שמעיות״ (בשר בחלב, כלאיים, וכדו׳) לא היו מקוימות על ידינו.

ד. מול הבנות: אינני חושב שהשפה המתאימה לדון דיונים הלכתיים היא ״הוגנות״ בין בנים ובנות. ברם, אם זה היה כך - נראה לי כי החובות המוטלות על בנות בתחומים אלה הם עצומים, ואינני בטוח שאתה מתקנא בהלכות השונות והמגוונות המוטלות על בנות.

ה. אני מסכים אתך לחלוטין ביחס לייצור שדים. זו לא שפה דתית שאנחנו משתמשים בה, בלי שום קשר לשאלה האם יש שדים או לא.

כל טוב