ירושה

חדשות כיפה הרב מוטי דשא 19/06/22 23:01 כ בסיון התשפב

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב מוטי דשא

במדבר פרק כז ח

וְאֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל תְּדַבֵּר לֵאמר אִישׁ כִּי-יָמוּת וּבֵן אֵין לוֹ וְהַעֲבַרְתֶּם אֶת-נַחֲלָתוֹ לְבִתּוֹ

ספר החינוך מצוה ת - מצות דיני נחלות

במדבר כ"ז, ח' - ט'

מדיני המצוה מה שאמרו זכרונם לברכה במתניתין דיש נוחלין שם קט"ו ע"א, סדר נחלות כך הוא, איש כי ימות וגו', הבן קודם לבת, וכל יוצאי ירכו של בן קודמין לבת. הבת קודמת לאחים, וכל יוצאי ירכה של בת קודמין לאחים (של הנפטר). האחים או האחיות (של נפטר ערירי) במקום שאין אחים (לנפטר), קודמין לאחי האב (לדודים של הנפטר), וכל יוצאי ירכן של אחים או של אחיות (אחיינים ?? של הנפטר) קודמין לאחי האב. ואחי אביו, או אחיות אביו (דודות שלו) במקום שאין אחים לאב, קודמין לשאר קרובים. זה הכלל, כל הקודם בנחלה יוצאי ירכו קודמין, והאב קודם לכל יוצאי ירכו. ועל הדרך הזה שאמרנו הולך ועולה עד ראש הדורות, לפיכך אין לך אחד מישראל שאין לו יורש. ומה שאמרו שם ק"ח ע"א, שאין האם יורשת בניה, ודבר זה קבלה (תורה שבעל”פ). והאחים מן האם אינם יורשין זה את זה, דמשפחת אם אינה קרויה משפחה. ובן ממזר או אח ממזר הרי זה יורש כשאר הבנים (את אביו הביולוגי), ואפילו בן ממזר שנשתמד יורש הוא, אבל בן שפחה (גויה) ונכרית אינו יורש ואינו כבן לשום דבר. וחכמים תקנו שיהא האדם יורש את אשתו מן הנשואין, וסמכו הדבר מן הכתוב.

וכל יוצאי ירכן של אחים או של אחיות - אחיינים של הנפטר ?

והאב קודם לכל יוצאי ירכו – האם הכוונה בנפטר ערירי שיש לו אב ואחים ?

מה ההגדרה של נשתמד ?

תודה ממשה

תשובה

נשתמד, הוא באופן פשוט, מי שהמיר דתו לדת אחרת.