טעמי תפילין

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 11/12/17 09:27 כג בכסלו התשעח

שאלה

בע"ה

לרב שלום , רציתי לשאול את הרב האם תפילין של ראש יותר חשובים משל יד. ואם כן אז למה של יד קודמים לשל ראש, ולמה התפילין עם דירוג פנימי, ולא בקדושה שווה? תודה רבה וחנוכה שמח! נעם

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום

לדעת הרשב"א של יד גבוהים בערכם משל ראש, משום שהם הכלל ושל ראש הם הפרטים. על כן של יד תחילה, ומהכלל מתפשט הנהר הרוחני לפרטים של ראש.

של יד קרובים ללב, שהוא עיקר הזרמת הדם בגוף, וכן תפילת יד היא עיקר הזרמת הרוח בנפש היהודית, עד שמגיעים הדברים לעולם הפירוד במח, שכולו התיחסות חיצונית למציאות, ולא מגע בלתי אמצעי עימה.

יד שמאל מקבלת את כחה מהאונה הימנית במח, ומימינו אש דת למו. על כן של יד כלולות בבית אחד ושל ראש נפרדות לד' ראשים.

אולם הלכתית של ראש עדיף, ויש לזה כמה פרטי דינים, כגון שמעלין בקדש ולכן לאחר של יד מניח של ראש, ואין עושין של ראש יד, יד בישיבה וראש בעמידה, ועוד. אך זה אינו סותר לדברי הרשב"א. הוא דיבר על הצד הכמוס, ומה שההלכה מדברת הוא על הצד המתגלה בעולם, בבליטת שם ד' מעור התפילין שמוסיף בו קדושה רבה.

בדומה לקדושת תושב"כ וקדושת תושב"ע, כפי שבאר הרב זצ"ל בתחילת אורות התורה.

כל טוב

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן