חבישת כיפה

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 08/04/18 12:20 כג בניסן התשעח

שאלה

כבוד הרב,

מזה זמן בתקופה האחרונה, התחלתי להניח תפילין בניסיון לקירוב והתחזקות בדת.

פרט להנחת תפילין ולתפילת שחרית, שבהן אני חובש כיפה, רציתי לברר אם אני חייב לחבוש כיפה במקרים הבאים:

1. בעת בירכת היוצר.

2. בעת ברכות כמו מזונות, שהכל, המוציא, בירכת הדרך וכן הלאה......

3. עד איזו שעה במהלך היום מותר להניח תפילן ולהתפלל שחרית?

4. האם חובה לקרוא קריאת שמע על המיטה רק כשאני הולך לישון או שניתן לברך זאת עוד בטרם עלייתי על יצועי?

5. האם תפילת שחרית מחייבת הנחת תפילין?

אודה לתשובתך,

עובדי'ה כהן.

תשובה

שלום וברכה,

יישר כחך על התקרבותך לזהותך היהודית! מי יתן ותזכה להמשיך במעלות יראת ואהבת ה'. מציע שתלמד בסדרת ספרי פניני הלכה שמופיעים גם באינטרנט, לימוד בנחת ובשמחה.

- בתחילה, חבישת כיפה התחילה כמעשה רשות, והפכה לנוהג מחייב המעיד על קבלת יראת שמיים. עם זאת, ישנם מקרים בהם יהודים שעבדו עם ציבור אחר לא רצו להתלבט כדתיים או כיהודים ולא חבשו, וכן יש שנוהגים כך גם בימינו בחו"ל. (כמו יועץ הנשיא טרמפ). אי הנחת כיפה לאורך היום ככל לא אמורה לפגוע בהתקרבותך ליהדות.

- התקבל כי אמירת שם ה' מצריכה כיסוי ראש. לכן, כל ברכה מצריכה שתחבוש כיפה בזמן אמירתה. בשעת הדחק ניתן להניח את "שאריות השרוול" על הראש, כמעין כיפה.

- הנחת תפילין ותפילת שחרית אינן מעכבות זו את זו, אך התקבל בישראל להניח תפילין בשחרית כיוון שאומרים קריאת שמע בו כתובה מצוות תפילין. אם אין תפילין בסביבתך, אז ניתן להתפלל שחרית ולהניח תפילין אח"כ.

- זמן הנחת תפילין - במשך כל היום. לכתחילה מהנץ ועד שקיעה.

- זמן תפילת שחרית - לכתחילה עד 4 שעות "זמניות" מהנץ. כיום בערך עד 10:30. ממליץ על אפליקצייה "תפילון" שמופיע שם זמני היום, או שתבדוק באתר https://www.yeshiva.org.il/calendar/timesday

בשורות טובות

יוגב כהן