הליכה לחוות העיטם בשבת עם נשק ופלאפון

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 03/10/21 11:35 כז בתשרי התשפב

שאלה

שבוע טוב הרב,

יש קבוצה שהולכים מידי פעם בשבתות להשלים מניין שחרית בחוות העיטם בגבעה באפרת.

יש עירוב תחומין אך אין עירוב לטלטול.

האם מותר לשאת אקדח ו/או טלפון ובאיזו צורה?

תודה

תשובה

שלום

אין סכנת פינוי או שליטה ערבית בחוות העיטם, משום שהמקום עם נוכחות יהודית קבועה, גרים במקום, גם בשבת.

בנוסף, מדובר באדמות מדינה 'חוקיות', אשר מאושרת עליהן בניה ישראלית מטעם הממשלה.

על כן, אין בהליכה זו משום כיבוש ארץ ישראל.

אין סכנה לגרים במקום, משום שהם עם נשק ויש סיורי צבא, כמו בשאר ימות החול.

מניין מתפללים אינו נועד להגן עליהם אלא לאפשר להם תפילה בציבור.

תפילה בציבור אינה מתירה טלטול ד אמות בכרמלית, שהוא איסור דרבנן. אפילו דאורייתא נדחה, בשב ואל תעשה, משום איסורי דרבנן. קל וחומר שאי אפשר להתיר טלטול בכרמלית עבור מניין.

נשק ופלאפון אסורים בטלטול בכרמלית. ואף לדעת רבינו ערוך השולחן שהתיר בנשק, הוא כתב כך רק לאנשי מלחמה, והדגיש זאת, משום שרק להם הוא כתכשיט ואינו טלטול. אך לא לאזרחים רגילים. ובמיוחד פלאפון בימינו, שהוא כלי פשוט ורגיל ורחוק מלהיות תכשיט.

מצד מוקצה אפשר להקל יותר, אך כאמור אסור מצד טלטול בכרמלית.

לכן, על פי דין אסור לטלטל דבר איתכם. אלא הנוכחים הקבועים במקום, יתפללו ביחיד, בשעה שהציבור בשכונת הזית מתפללים. משום ששכונה זו היא הקרובה ביותר, ויש מעלה בתפילה בשעה שהציבור מתפללים אף אם לא מתפלל עימם.

או שתלכו להשלים מניין, בלי נשק ופלאפון, אלא בצמוד לליווי הצבאי שממילא הולך לשם מתוקף תפקידו, אם ישנו כזה בשעה זו.

שוחחתי בנושא גם עם הרב דב ליאור, והסכים לדברים ולמסקנות הלכה למעשה.

כל טוב