הדלקת נרות שבת לבעל מתארח, כשאשתו אינה בבית

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 31/12/17 08:01 יג בטבת התשעח

שאלה

שלום וברכה!

אני ב"ה נשוי ואב לילדים, ויוצא לי מספר פעמים בשנה לשהות מחוץ לבית בשבת בוריאציות משפחתיות שונות, (אני גר בחו"ל ובדרך כלל מחוץ לבית הכוונה במדינה אחרת)

שאלתי: האם אני חייב / יכול, להדליק נרות שבת (במקום שיש נרות שבת) כשאשתי מדליקה את נרותיה מחוץ לבתינו?

האם אני והיא יכולים לצאת יד"ח כשמדליקים בבתינו ע"י אחד הילדים, או ע"י שליח.

וא"ת שאני לא יוצא יד"ח כשהיא מדליקה מחוץ לבית מה הדין כששתינו בבית מלון, איך אני יוצא יד"ח?

נ.ב. ברב שנות נישואי אני תמיד מקבל פסקים שונים ומשונים ואני רוצה לדעת אחת ולתמיד איך עלי לנהוג, (רצוי א"א עם מקורות כדי שאוכל להשיב גם למקטיננו)

בברכה ותודה על הקדשת הזמן

תשובה

שלום וברכה

הסיבה שאתה מקבל פסקים שונים נובעת מהעובדה שאכן יש פסקים שונים לשאלה זו.

ומדוע ?

בשל העובדה שיסוד ההלכה הוא הדלקת נרות לכבוד שבת. בהמשך הדורות, ההלכה הכניסה גם את יסוד שלום הבית להדלקת הנרות, ולא זו בלבד אלא שהעניקה את הזכות הגדולה הזו דווקא לנשים.

והשאלה היא עד כמה נותר היסוד הגדול של נרות לכל שבת, בכל מקום ועל ידי כל אדם, כפי שהוא, או שהדבר ממש נהפך למצווה על נשים, ורק בת הזוג היא המדליקה נרות וכדו׳.

אני נוטה לשיטה שכלל אין מדובר במצווה שיש לעשותה על ידי שליח וכדו׳, אלא שיש להדליק נרות שבת במקום בו נמצאים. על כן, במצב בו אשתך ואתה לא באותו מקום - כל אחד מכם מדליק נרות, לכבוד שבת.

נהוג שהאישה מברכת ואתה לא.

כאמור, יש שיטות מגוונות בשאלה זו.

כל טוב