האם סוכה פסולה נחשבת לסוכה או שלא

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/04/18 20:24 יז בניסן התשעח

שאלה

האם יש מקום להבחין בין סוכה פסולה לבין דבר שלא נחשב כלל לסוכה?

נפקא מינא יהיה במקרה שבנה סוכה פסולה מצד הדפנות ואז תיקן אותם לאחר שכבר שם את הסכך. האם זה נחשב תעשה ולא מן העשוי? או שנחשב שהוא מתקן את הסוכה הקיימת והסוכה למרות שהיא הייתה פסולה נחשבת שבנה אותה לסוכה?

אני חושב שמסתבר לומר שכן יש להבחין שהרי בלשון המשנה יש מקרה שבו המשנה קוראת לסוכה סוכה פסולה ויש מקרה שבו היא אומרת שהיא אינה סוכה עם חוטט בגדיש.

בנוסף ראיתי שהרמב"ם הלכות סוכה פ"ד הט"ו אמר שאם הייתה לו סוכה נמוכה מעשרה וחקק בה כדי להשלימה לעשרה זה כשר משמע שזה נחשב תעשה ולא מן העשוי למרות שזה נעשה לאחר מכן.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אתה לגמרי צודק.

השולחן ערוך כותב בדיוק כדבריך (או"ח תרל"ה)

"לפיכך אם עשה בתחילה כשנתן שם הגדיש חלל טפח במשך שבעה לשם סוכה וחטט בו אחר כך והשלימה לעשרה כשרה שהרי נעשית סכך שלה לצל..."

הוא מדגיש שהסכך לכתחילה נעשה לצל. אלא שזו סוכה פסולה מכיוון שאין בה עשרה טפחים, לכל החקיקה מכשירה אותה.