דיני בי"ד

חדשות כיפה רבני כושרות 14/01/18 22:37 כז בטבת התשעח

שאלה

האם יש דין שאם היה דין פסק על שומן נגיד שהוא חלב ואני יודע שהוא שומן שמותר לי לאוכלו?

אשמח למקורות בבקשה.

תשובה

שלום וברכה

כתב הרמ"א (יו"ד רמב, א)

חכם שאסר, אין חבירו רשאי להתיר משקול הדעת, אבל אם יש לו קבלה שטעה או שטעה בדבר משנה, יוכל להתיר.

אם כן ישנם שני מקרים:

א. אם יש כאן מחלוקת סברות הלכתית - החכם אוסר את החתיכה, ואפילו אם חכם אחר התיר - אסור לאוכלה (כפי שמבואר בנושאי הכלים שם).

ב. אם יש ידיעה ברורה שהחכם טעה במציאות, או לחילופין כאשר ישנו דין ברור אחר שאינו נתון לפרשנות - אפשר לפסוק גם כנגד הוראתו של החכם.