דין סוכה גזולה

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 03/10/17 06:45 יג בתשרי התשעח

שאלה

כמובן שמצווה הבאה בעבירה היא לא מצווה, אך האם סוכה שנבנתה בלילה תוך הפרעה לשכנים היא בדין סוכה גזולה הפסולה לשימוש? גזל שינה..

כנ"ל לגבי סוכה שנבנית בשטח ציבורי הנגזל מהציבור כמו שלפעמים מצוי ברחובות העיר מול המסעדות. תודה לרב.

תשובה

שלום וברכה,

יש לחלק בין שני מצבים:

א. כאשר גוף הסוכה גזול, כגון הסכך - אז הסוכה פסולה.

ב. כאשר מיקום הסוכה בקרקע של חברו, וכן ברשות הרבים - כשרה רק בדיעבד, כיוון שהקרקע לא נגזלת. אך, אסור לו לעשות כן לכתחילה. ובקשר לברכה קיימת מחלוקת.

להרחבה:

נפסק בשו"ע תרלז, ג: "סוכה גזולה, כשרה. כיצד, אם תקף על חבירו והוציאו מסוכתו וגזלה וישב בה, יצא, שאין הקרקע נגזלת. ואם גזל עצים ועשה מהם סוכה, אף על פי שלא חיברן ולא שינה בהם כלום, יצא; תקנת חכמים, שאין לבעל העצים אלא דמי עצים בלבד; אבל אם גזל סוכה העשויה בראש הספינה או בראש העגלה, וישב בה, לא יצא".

והוסיף הרמ"א: "והוא הדין אם ראובן בנה סוכה בקרקע שמעון, ושמעון תקף את ראובן וגזל סוכתו הבנויה בקרקע שלו, לא יצא בה ואין כאן תקנת השבים, הואיל ולא טרח בה ולא הוציא עליה הוצאות".