אנינות על אבא

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 13/02/18 15:10 כח בשבט התשעח

שאלה

שלום הרב, אבי נפטר בשיבה טובה בביתו לפני כמה שעות. מה ההלכות שנוגעות לי? הבנתי שאני אונן

תשובה

לשואל שלום,

הצטערתי לשמוע על אבא זכרונו לברכה. לא קל..

הלכות שקשורות לארגון הקבורה והלוויה:

1. צריך לדאוג לקיום 'טהרה' הכוללת רחיצת הנפטר ועיטוף בתכריכים. בארץ ה'חברה קדישא' עושים זאת. אסור לך להיות נוכח בטהרה של אביך, משום כיבוד אב ואם.

2. הספד לאבא הוא גם חשוב מצד כבוד המת, וגם מצוות כיבוד הורים. אם תרצה עזרה בנושא עדין זה, אעזור ברצון.

3. צריך להתאמץ לקיים את הקבורה כמה שיותר מהר, משום כבוד המת.

4. לפני הלוויה, יקראו לכם לזהות את אבא ולעצום את עיניו. ואז יוציאו אותו לחלל ההספדים, ולאחר מכן תצא הלוויה עד למקום הקבורה.

להלן מקבץ של הלכות *אנינות*, שהיא התקופה בין הפטירה לקבורה:

משמעות המילה 'אנינות' היא עצב, צער עמוק. זה זמן שבו אתה לא עוסק בשום דבר אחר מלבד הטיפול בהבאת מור אביך לקבורה כדת ישראל.

1. אתה פטור בזמן זה מכל מצוות עשה; לא קורא קריאת שמע, לא מתפלל, לא מניח תפילין, לא מברך, ולא עונה אמן. לא מצטרף לזימון ולמניין. אגב- אונן לא רשאי להחמיר ולהתפלל, כדי לא לזלזל בכבוד המת.

יחד עם זאת, אתה עדיין חייב בגזרות דרבנן ומצוות לא תעשה; נטילת ידיים בלי ברכה בבוקר ולפני לחם. כמובן איסורי בשר בחלב, לשון הרע וכו'. לובש ציצית בלי ברכה. מותר לתת צדקה.

כמו כן, יוצאי מן הכלל שאתה חייב כרגיל: קריאת שמע על המיטה וברכת 'המפיל', תפילת הדרך. (כי אלו נתקנו לשם שמירה).

2. במידה והקבורה משתהה ואין לך אפשרות פעולה לנקוט, לא חל דין אנינות. במידה וזה קורה, להתייעץ באופן ספציפי.

3. איסורי אבילות החלים כבר כעת: סעודת מרעים, קלות ראש, רחיצה, תספורת וגילוח, בושם, גזיזת ציפורניים, עבודה, שאילת שלום ותלמוד תורה (חוץ מהלכות אבילות, ודברי תורה בהספד לאבא).

4. מותר לך להישאר עם *נעליים* כרגיל, ומותר לשבת על כסא גבוה כשאתה מטפל בענייני הלוויה והקבורה. באכילה לא יושבים על כסא. אכילת בשר ויין אסורה.

5. אחרי הקבורה, תשלים רק את *התפילה שהגיע זמנה*. לא משלימים תפילות קודמות.

שלא תדעו עוד צער. אמן