אחדות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/12/17 19:41 א בטבת התשעח

שאלה

אם אחדות ישראל כל כך חשובה מדוע חילק ה' את העם לכהנים לויים וישראל? הרי זה יוצר פילוג בעם?

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד

שלום רב,

כל יצור, טבעי או מלאכותי, שמתקיים ופועל בעולם צריך לתת מענה לתפקידים רבים. לשם הוא מורכב מגורמים וכוחות מגוונים:

לאדם יש גוף אחד חי, אבל בגופו איברים שונים: ראש, לב, כליות, ידיים (בכל איבר יש איברים: בראש עיניים - פה - אזניים...)

במדינה יש רשויות שונות: כנסת, ממשלה, בתי משפט, משטרה, צבא...

בצבא האחד ויש מרכיבים רבים: חיילות, פיקודים, מפקדות...

כך בעם ישראל יש בעלי תפקידים רבים: מלך, סנהדרין, שרים, שופטים, שוטרים,

כאשר מדובר על תפקידם של המשרתים במקדש, מגיעים ללויים ולכהנים. עבודת המקדש, מורכבת ומסובכת. דורשת דיוק רב ומחייבת אחריות רבה. לכן קבעה התורה שיהיו משפחות שעבודת המקדש תהיה מורשת קבועה בהן. ילדים יגדלו לתוך האחריות הגדולה הזאת. לכן כהנים ולויים אינם מתמנים מתוך העם, אלא יורשים את התפקיד.

בכל מקרה, כדי שלא תהיה תחושת קיפוח, מי שמעוניין להצטרף למעמדם של הלויים והכהנים, ורוצה להיות חלק מהמשרתים בקודש, הדרך פתוחה בפניו.

כך קובע הרמב"ם (משנה תורה לרמב"ם; ספר זרעים; הלכות שמיטה ויובל; פרק שלושה עשר; הלכה יג): "ולא שבט לוי בלבד אלא כל איש ואיש מכל באי העולם אשר נדבה רוחו אותו והבינו מדעו להבדל לעמוד לפני ד' לשרתו ולעובדו לדעה את ד' והלך ישר כמו שעשהו האלהים ופרק מעל צוארו עול החשבונות הרבים אשר בקשו בני האדם הרי זה נתקדש קדש קדשים ויהיה ד' חלקו ונחלתו לעולם ולעולמי עולמים ויזכה לו בעה"ז דבר המספיק לו כמו שזכה לכהנים ללוים הרי דוד ע"ה אומר ד' מנת חלקי וכוסי אתה תומיך גורלי":

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן