תרבות

הלכה ארצישראלית

ספרו החדש של הרב דוד סתיו מבקש לעסוק בנושאים הלכתיים שטרם עובדו בספרי ההלכה הקונבנציונאליים. האם מותר לשחק כדורסל ללא ציצית, האם מותר לראות סרט לא צנוע, והאם בכלל מותר לקרוא עיתון?

הרב אבישי מזרחי
י"ד אייר תשע"ב, 06/05/2012 12:24

יש משהו מבלבל, כמעט סוריאליסטי, בספרו החדש של הרב דוד סתיו "בין הזמנים". בכריכת הספר איורים גרפיים עדינים הנראים כלקוחים מפרוספקט של בית מלון יוקרתי, אדם שוחה, סכין ומזלג, אולם תיאטרון וכלבלב צעיר. מנגד, בכותרת הכריכה מזדקרים פסוקים על אלוקים ואדם. משהו בכריכה המודרנית הזו, במתח הסוער ובהרמוניה שהיא נושאת בכנפיה מלמדים מעט על החבוי פנימה.

מדובר בחיבור נושא בשורה ופורץ דרך אשר מדף הספרים היהודי הצפוף המתין בכיליון עיניים ובציפייה כבושה לבואו. כפוסק הלכה וכהוגה אשר תורתה של ארץ ישראל משוכה בפניו טווה הרב סתיו מארג הלכתי מפתיע, מפעים ומיוחל. היחס היהודי לתרבות הפנאי מקבלת בספרו צורה הלכתית. הלכות טיול והלכות סרטים ותיאטרון, הלכות ספורט ומשחקים והלכות עיתונות ותקשורת. לפני כל פרק משרטט הרב סתיו מבואות הגות והשקפה וסוקר בשיטתיות זרמי יהדות שוצפים. בתחילה שיבץ הרב סתיו הקדמה מרתקת על הפנאי בתנ"ך, בחז"ל וביהדות בת זמננו ועוד פתיחה מהותית על תורה וחיים.

עשרות שנים משוטט היהודי המודרני בין קבצי שו"תים ותורה שבעל-פה בכדי למצוא מזור למבוכותיו במפגש המטלטל שבין תורה וחיים. כעת ימצא המבקש משנה סדורה ורחבה , פסיקה הלכתית שיטתית והטעמה מקבילה, מקורות למכביר ופריסה רחבה של דעות שונות ומנוגדות על תרבות ופנאי.

מעבר ליגיעה באיסוף החומר, בסידור ובעריכה כפי שהטיב לבטא הרב יעקב אריאל במכתב ברכה למחבר, יש כאן יציקה של השקפה ארצישראלית לתוך תבניות הלכתיות וכאן טמונה בשורה אמתית לשיח הלכתי מתחדש ומתבקש.

"תחילתו של ספר זה" משתף הרב סתיו את קוראיו נולד "בצמרת אחד העצים במושב בני דרום. בביתנו מתארחת משפחה של עולים מחבר העמים. בשלב מסוים החלו הילדים לשחק במחבואים, ועד מהרה הצטרפנו אליהם. כך מצאתי את עצמי תלוי בין שמים וארץ חבוי לבטח בינות לענפים של עץ אורן גדול. כאשר ראה אותי ראש המשפחה האורחת, מרצה בטכניון, הגיב בתדהמה. "חשבתי כי ביהדות חל איסור על התבטלות מלימוד תורה ובוודאי על השקעת זמן במשחקים" דומה כי לא מדובר בעוד שאלה אזוטרית של עולה חדש, כי אם באחד הנושאים המרכזיים בדורנו... שם, בצמרת העץ, חשבתי שהגיעה העת לומר כי תורתנו תורת חיים היא – תורה המעלה על נס את לימוד התורה ועם זאת מכירה גם בחשיבותן של שמחת המשחק וחדוות היצירה, תורה המצווה על תפילה וגמילות חסדים אך מעודדת גם את הטיול והקריאה בספר טוב"

תפיסה בסיסית זו של הרב סתיו מקבלת ביטוי בפסיקותיו. האמפתיה הרבה שהוא מגלה כלפי "תרבות הפנאי" והלגיטימיות שלא לומר ההכרחיות הדתית שהוא רואה בה מובילות אותו לצעוד, לעתים, על קצה הגבול ההלכתי דוגמת : "כאשר מדובר בסרט חיובי עם בעיות צניעות קלות – אפשר להתיר את הצפייה בסרט ולהסתפק בעצימת עיניים בסצנות הבעייתיות" (בין הזמנים, עמ' 208) או "לכתחילה ראוי לשחק עם כיפה – ואם קשה הדבר יחבוש כובע לראשו. מותר להסיר את הציצית בעת משחק אם שורר חום כבד ונגרם לאדם צער בעת לבישתה" (שם, עמ'128) ובהלכות עיתונות יפסוק הרב סתיו כי "מותר ואף רצוי לקרוא כל מידע שעשוי לסייע לאדם בהבנת המצב הפוליטי, הביטחוני והכלכלי הגם שהוא כרוך בלשון הרע על מנהיגים ודמויות אחרות. מותר גם לקרוא כתבות שעוסקות בנושאים חסרי חשיבות כגון ספורט, אך ראוי שלא להרבות בכך" (שם, עמ'158)  ועוד כמה וכמה.      

קשה שלא להרגיש בניחוחות הבשורה הצפים בין מסדרונות הספר ובמענה המקיף והאמיץ למבקש ה' הפוסע בין נבכי העולם המודרני המורכב והמסוכסך. אם נרהיב עוז נאמר כי מבין ספרי ההלכה פורצי הדרך שהביאו ברכה גדולה לעולם  מ"משנה תורה" לרמב"ם עבור דרך "שולחן ערוך" וכלה ב"ילקוט יוסף", "שמירת שבת כהלכתה" ו"פניני הלכה" אין ספק כי "בין הזמנים" יקנה לו מקום של כבוד וירווה צימאון ארוך שנים לחיבור החשוב הזה.

 

"בין הזמנים – תרבות בילוי ופנאי בהלכה ובמחשבה" , הרב דוד סתיו, בהוצאת ידיעות אחרונות וישבת ההסדר בפתח-תקוה. 

כתוב תגובה



תגובות
תמונה
1. האם מותר להכנס למקווה ללא ציצית? (ל"ת)
השואל 5/6/2012 12:45:00 PM
תמונה
2. משנה ברורה? ילקוט יוסף?
חיים 5/6/2012 1:23:00 PM
לא הגזמתם קצת?
תמונה
3. הפיסקה האחרונה מיותרת
נתנאל 5/6/2012 3:01:00 PM

הביקורת לעניין, רק הפיסקה האחרונה קצת לא לעניין.
תמונה
4. נאה לרב ונאה לתלמיד (ל"ת)
5/6/2012 4:17:00 PM
תמונה
5. יש הסכמה מרב גדול? או ששוב זה מחבל בכרמים? (ל"ת)
קנדה 5/6/2012 5:08:00 PM
תמונה
6. יש הסכמות של רבנים גדולים, ספר מעולה!
אלי ירושלים 5/6/2012 10:10:00 PM
יש הסכמות של הרב אריאל והרב רבינוביץ ועוד רב, לא זוכר את שמו.
תמונה
7. ספר מעולה
שי 5/7/2012 12:37:00 AM
אם כי ברור שהוא לא מבטא את הטופ את פסגת השאיפות
מי שיכול רק ללמוד כל חייו זה עדיף
וחבל שהמחבר לא מדגיש זאת
לכן גם העמדתו בשורה אחת עם המשנה ברורה ממש לא במקום
תמונה
8. תמהני אם גם מחברי המשנה ברורה
יוני 5/8/2012 11:11:00 AM
ושמירת שבת כהלכתה גם עשו כזה קמפיין פרסומי יחצני משומן לספר שלהם?
תמונה
9. ל-8
yonis1230 5/9/2012 1:09:00 AM
אולי כי לא היה בזמנם אפשרות?
אולי במקום לשוב על ה "פרסום יחצני" בעין שלילית תחשוב על הרצון לזכות את רבים ולהפיץ את הספר? "הפוסל- במומו פוסל.." תחשוב על זה אחי..
תמונה
10. ל9
יוני 5/9/2012 1:30:00 PM
גם אם היה בזמנם אפשרות הם לא היו מהזן המיוחצן של רבני צהר ובית הלל. ואת צנועים חכמה
תמונה
11. בין הזמנים
יעקב 8/22/2012 1:39:00 AM
ספר שאיננו מחדש ממש, ומערבב בין הלכה לדברי מוסר. ניכר שכותבו איננו תלמיד חכם אמיתי
תמונה
12. ביקורת על הספר - רוני שויקה
אביחי 8/23/2012 12:23:00 AM
ספרו החדש של הרב דוד סתיו "בין הזמנים" (ידיעות אחרונות, תשע"ב) העוסק בתרבות הפנאי מבחינה הלכתית ומחשבתית הוא לכאורה דבר בעתו, הבא לצמצם את הפער ההולך וגדל בין הספרות התורנית ואורח החיים שהיא תובעת מציבור שומרי המצוות לבין שגרת החיים השוטפת של אותו ציבור. כפי שכותב המחבר במבוא, החיים המודרניים מאופיינים בשפע של פנאי ביחס לדורות קודמים, וזה מתמלא בדפוסי תרבות ובילוי שאינם באים לידי ביטוי של ממש בספרות התורנית. מכאן עולה הצורך במדריך הגותי והלכתי שיציג עמדה תורנית מעודכנת ביחס לדפוסי תרבות ובילוי אלו.

לטעמי הספר נכשל במילוי מטרה זו. הספר חוטא לטעמי באי-הבנה של האתגר שעליו הוא מבקש לענות, וכתוצאה מכך הוא עונה תשובות לא רלוונטיות לשאלות לא רלוונטיות, ונעדר ממנו דיון בבעיות האמיתיות (או המדומות) העולות מכותרתו. במקרים רבים נראה המחבר כמתחמק מהתמודדות ישירה עם העניין הנידון, אם באמצעות בריחה לציטוטים מהספרות ההלכתית הקלאסית שאינם יכולים להועיל כלום, אם על ידי הוראות עמומות שבמקרה הטוב אומרות את המובן מאליו ובמקרה הרע חסרות תוכן כלשהו. בקיצור, מי שמחפש הדרכה ונקודת מבט תורנית ביחס לתרבות המודרנית לא ימצא אותה בספר, או גרוע מזה – יחשוב שהיא לפניו בשעה שהוא רחוק ממטרה זו מרחק רב.