מכה לבנט: האוצר מבקש לבטל המנהלת לזהות יהודית

בהצעת תקציב המדינה מבקש משרד האוצר לבטל את המנהלת לזהות יהודית, אחד ההישגים הגדולים של בנט. עוד בהצעה: קיצוץ מסיבי במכינות ובשירות הלאומי וביטול רוב תקני החוץ של השירות הלאומי

חדשות כיפה חנן גרינווד, כיפה 03/08/15 11:43 יח באב התשעה

מכה לבנט: האוצר מבקש לבטל המנהלת לזהות יהודית
פלאש90, צילום: פלאש90

ב-2013 הודיע יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט על הישג גדול - הקמת מנהלת לזהות יהודית בהובלת הרב אביחי רונצקי. מדובר על מנהלת אשר תקדם הטמעה של ערכים יהודיים במערכת החינוך ובמיזמים שונים. שנתיים לאחר הודעה זו, בהצעת תקציב המדינה לשנת 2015-2016 נראה כי ההישג של בנט יורד לטמיון.

בהצעת התקציב שהתפרסמה אתמול, מבקש משרד האוצר לבטל את המנהלת לזהות יהודית. "החל משנת 2013 פועלת המנהלה לזהות יהודית (במסגרת המשרד לשירות דת), אשר מבצעת פעולות וכן מעניקה תמיכות בתחום הזהות היהודית. בשל הצורך בביצוע הפחתות בתקציב המדינה לשם התכנסות למגבלות הפיסקליות לשנת 2016, מוצע להפסיק את פעילות המנהלת", נכתב בדברי הסבר להצעה. על כן, ההצעה היא "לבטל את המנהלה לזהות יהודית, ובהתאם להפחית 5 מיליון ₪ מבסיס תקציב המשרד לשירות דת החל משנת 2016".

ל'כיפה' נודע כי בבית היהודי קיבלו את ההוראה בתדהמה, ובודקים את הנושא והאם ניתן לא לסגור את המנהלת, אחד ההישגים היחידים שעוד נותרו לבית היהודי מהכנסת שעברה. בנט עצמו הגיב לעניין הקיצוץ בתקציב משרד החינוך. "אם האוצר מתכנן לפגוע בחינוך, יגלה שאין לו אצבעות להעביר תקציב", כתב בלילה בטוויטר.

בנוסף לכך, בהצעת התקציב מבקשים לפגוע באופן משמעותי באחד המוסדות המהותיים של הציונות הדתית - המכינות הקדם צבאיות - ולקצץ 10 מיליון ₪ מתקציבם שעומד, כך על פי המסמך, על 54 מיליון ₪. "בשנים האחרונות גדל בהתמדה מספר המכינות הקדם צבאיות. כיום קיימות בישראל 46 מכינות קדם צבאיות, מהן 21 ציוניות דתיות, 25 מכינות חילוניות ומעורבות, מכינה דרוזית ומכינה חרדית", נכתב. "המכינות נתמכות על ידי המדינה, בהתאם למספר החניכים במכינה".

"תקציב המכינות עמד על כ-54 מיליון ₪ בשנת 2014, גידול של כ-260% בתוך 5 שנים", נכתב עוד. "מוצע לתקן את החוק כך שמספר החניכים בכל המכינות, לא יעלה ביותר מ-5% בשנה, וכי שיעור ההשתתפות המדינה בתקצובו של כל חניך מעתה ואילך, יישאר בשיעורו נכון לשנת הלימודים התשע"ה". בהתאם להצעה זו מוצע להפחית 10 מיליון ₪ מבסיס התקציב של משרד החינוך לשנת 2016.

הצעה נוספת המובאת בתקציב החדש, הינה להפסיק את התופעה בה בנות שירות מתנדבות רחוק מהבית. "ההקצאה המקסימלית לתקני חוץ מתוך התקנים שהמדינה מתקצבת תעמוד על 10% מסך התקנים", נכתב בהצעה. "ראש הרשות, בהסכמת הממונה על התקציבים במשרד האוצר, יקבע רשימה של יישובים פריפריאליים בהם בלבד תותר הצבת מתנדבים בתקני חוץ. רשימה כאמור תפורסם באתר האינטרנט של הרשות לא יאוחר מיום 1 בינואר 2016. הוספה או גריעה של ערים מהרימה תיעשה אף היא בהתאם לקביעת ראש הרשות שתתקבל בהסכמת הממונה על התקציבים". עוד נכתב כי "כל עוד לא התפרסמה רשימה כאמור, לא תותר הצבת מתנדבים בתקני חוץ".

עם זאת, מדגישים במשרד האוצר, כי לגופים המוכרים והגופים שאינם מתוקצבים, להמשיך ולממן דירות שירות מתקציבם. בנוסף, שיעור תקני החוץ לא יחול על מתנדבים ומתנדבות המוגדרים 'נוער בסיכון'.

בנוסף להוראה זו, מבקשים במשרד האוצר מהשירות הלאומי להתייעל, ולהורות על מנהל השירות הלאומי "לעדכן את תעריפי עלות מתנדבת שירות לאומי, כך שיקטנו בשיעור ממוצע של 7%". עוד נדרש "לשנות את מבנה התשלומים עבור הוצאות תחבורה, שכיום משולמות הן על ידי משרד התחבורה והן על ידי הגופים המוכרים, כך שיימנע כפל תשלומים ושהתשלום יינתן בעבור נסיעות שנועדו לצורך ביצוע השירות ולצורך הגעה למקום השירות וממנו בלבד".