שר הדתות הודה: הפיטורין של הרב הדנה היו תקלה

בוועדה הכחיש השר אזולאי כי מדובר בפיטורין על רקע מאבק הרב בגזענות. ח"כ עומר בר לב מהמחנה הציוני הציע להאריך את כהונת הרב הדנה לגיל 80 בדומה לרבני ערים

חדשות כיפה חדשות כיפה 27/06/16 11:53 כא בסיון התשעו

שר הדתות הודה: הפיטורין של הרב הדנה היו תקלה
דוברות הכנסת, צילום: דוברות הכנסת

ועדת העליה והקליטה בראשותו של חבר הכנסת אברהם נגוסה דנה בהמשך כהונתו של הרב יוסף הדנה כרבה של קהילת עולי אתיופיה בישראל.

עומר בר לב (המחנה הציוני), יוזם הדיון, ברך על ההחלטה של משרד הדתות להמשיך את כהונתו של הרב הדנה, אך הצטער שמדובר בהארכה של ששה חודשים בלבד "ולא כמו רבנים אחרים שכהונתם מוארכת אוטומטית אפילו עד גיל 80. אני מאוד מקווה כי שר הדתות אזולאי ישכיל להאריך את כהונתו בתקופה נוספת בהקדם. לצערנו אנו נתקלים בשנים האחרונות במקרים רבים של גזענות כלפי בני העדה האתיופית ובפרט בפתח תקוה מקום מגוריו של הרב הדנה, החל מהדרה של בני הקהילה מבתי ספר ועד הערמת הקשיים לזוגות שרצו להינשא. מה שמטריד את הרב הוא אי מתן דגש מספיק על המורשת האתיופית ואחת מתוצאות הדיון צריכה להיות גם השקעה של משרד הדתות במורשת זו".

יהודה גליק (הליכוד) הוסיף כי "בתוך הקהילה יש המתחברים לשימור מורשת יהדות אתיופיה - ויש המתחברים יותר לרבנות הארצישראלית, וגדולתו של הרב הדנה לחבר ולאזן בין השניים" הוא קרא להמשיך את כהונתו כדי שיוכל להעמיד עוד רבנים וקייסים "כאלו שידעו לחבר בין שתי המסורות". הוא הציע לפנות לנציבות שרות המדינה, בעקבות הסכמתם של שר הדתות והרבנים הראשיים, כדי להחריג את הרב הדנה - ולהאריך את כהותו עד גיל 80. הצעתו התקבלה פה אחד

הרב הדנה ציין כי "מאז ימי הרב עובדיה יוסף זצ"ל, אני עובד בגיבוי בתיאום ובאון מלא על כל הרבנים הראשיים לישראל. אני פועל בכל מאודי בדרכי נועם לפתור בעיות, ללא הפגנות. הכשרתי 22 רבנים יוצאי העדה בכל הארץ, ו-13 מבררי-יהדות, ואני מקווה בתקופה הקרובה להשלים מספר נושאים כרושמי נישואין ובירורי יהדות. יש עוד בחורי-ישיבה רבים שמכינים עצמם לרבנות".

שר הדתות דוד אזולאי הכחיש לחלוטין כי "מדובר ב'פיטורין על רקע מאבק הרב בגזענות', ויעידו על פעולתי הרבה למען בני הקהילה רבים ממנהיגי העדה, כולל על הכרה מלאה ביהדותם ע"י הרב עובדיה יוסף, ביקור באתיופיה ודיונים רבים-מספור בקידום מצוקותיהם של בני הקהילה. גדל בארץ דור-המשך מצוין שיוכל למלא תפקידים רבים בהנהגת העדה - כולל בהנהגה הרוחנית. עם כניסתי לתפקיד, הארכתי את כהונת הרב, הסתיימה ההארכה - ולא הובא לידיעתי שהיא עומדת להסתיים. הרב אפילו לא הגיש בקשה להארכת-כהונה, ואכן מיד עם הגשת הבקשה הוארכה כהונתו לחצי שנה נוספת, ובסך הכל מדובר בתקלה. החוק מחייב פרישה בגיל 67, ובתקופה הקרובה נכין את דור העתיד.

יוזכר כי לפני כשבוע שלח מנכ"ל המשרד לשירותי דת, עו"ד עודד פלוס מכתב לרב הקהילה האתיופית בישראל, ובו הודיע לו כי בעקבות פנייתו של השר לשירותי דת, דוד אזולאי בכוונתו לבחון בחיוב את הבקשה ולנקוט בהליכים הנדרשים להארכת השרות בששה חודשים.

הסערה על אי הארכת המינוי פרצה כשקיבל הרב הדנה הודעה על אי הארכת שירותו בתואנה שעבר את גיל הפרישה. על פני השטח צצו מספר הסברים לצעד שרובם ככולם נגעו לאי שביעות רצון מהקרב שניהל הרב למען יוצאי אתיופיה שברבנות פתח תקווה סירבו לרשום אותם לנישואין.

התגובות לא איחרו לבוא. כך הרב הראשי לישראל, הרב דוד לאו כתב במכתב מנכ"ל פלוס:" קיבלתי בצער את ההודעה על כך שהוחלט שלא להאריך את כהונתו של הרב יוסף הדנה שליט"א, המכהן כרבה הראשי של יוצאי אתיופיה בישראל. הרב הדנה משמש במשך שנים רבות כרבה שליוצאי העדה מתוך מסירות רבה והוא מהווה חוליה מקשת בין כל חלקי קהילת יוצאי אתיופיה". הרב לאו ציין כי "אין כל סיבה להניף את הכורת על עשייתו המבורכת".

וכן בארגון רבני צהר הגיבו אז ואמרו כי "כל חטאו של הרב הדנה כביכול היה שעמד לימינם של היהודים יוצאי אתיופיה במאבקם הצודק לרישומם לנישואין כיהודים בפתח תקווה. לא יעלה על הדעת שפוליטיקאים ופקידים ידיחו רב, ארגון רבני צהר קורא להנהלת המשרד לחזור בה מהרעיון הלא יהודי והלא מוסרי הזה" מסרו בארגון.