מקומו של ספר דניאל בתנ''ך

אומרים כי ספר דניאל מספר את סיפור הגלות של עם ישראל. בהקדמה לספר דניאל ננסה להבין מה בדיוק מקומו של הספר בתנ"ך.

חדשות כיפה צמח מורי 18/12/02 00:00 יג בטבת התשסג

הקדמה לספר דניאל

עיון בספר דניאל מגלה לנו כי ספר דניאל מחולק ל- 2 בחלקו הראשון סיפורים רבים : גלותם הפרטית של דניאל חנניה מישאל ועזריה, סיפור מזונם הצימחוני, חלומו של נבוכדנצאר, גילוי החלום ופתרונו ע"י דניאל, חנניה מישאל ועזריה בכבשן האש, דניאל בגוב האריות, עוד חלומות של נבוכדנצאר, פתרון החלומות והמחזות ע"י דניאל ועוד. וחלקו השני של הספר דן בחישובי הקץ לגאולת ישראל.
נשאלת השאלה מה מקומו של הספר בתנ"ך ? מהם המסרים שבספר דניאל שבלעדיהם התנ"ך אינו שלם ?

פרק א' – מבוא לספר דניאל
נראה שהתשובה נמצאת בפרק א' של הספר. מתברר כי פרק א' הינו מבוא לכל ספר דניאל. בפרק זה מוסבר על גלותו הפרטית של דניאל, יחד עם חבריו חנניה, מישאל ועזריה (11 שנה לפני החורבן) גלותם היא במסגרת גלות יהויכין המפורסמת.
בעוד שבתחילת הפרק מסופר על ראשית ימיו של דניאל בבבל, הרי סוף הפרק מעביר אותנו 70 שנה לאחר מכן "ויהי דניאל עד שנה אחת לכורש"
שנה זו, הראשונה של מלכות כורש, היא סוף מלכות בבל, והיא השנה הראשונה לשיבת ציון – בעקבות הכרזת כורש לבנית בית המקדש והיתר לעלית היהודים לארץ ישראל.
דניאל אם כן מייצג את הגלות.
דניאל חווה את הגלות על בשרו אך לא כאדם אנונימי ולא כאחד העם, אלא מתוך חצר השלטון של האמפריה הבבלית ואפילו מתוך ארמונו של האימפראטור, שליט העולם, נבוכדנצאר והמלכים שמלכו אחריו.

דניאל חווה וצופה בשלושה עולמות :
א. ישראל בשלהי בית ראשון – ערב החורבן
ב. ישראל בגלות בבל – 70 שנה.
ג. תקופת שיבת ציון, ראשית ימי בית שני.

דניאל הנושא על עצמו את עול הגלות מהווה סמל לעם ישראל בגלות ובספר הוא ממלא שלשה תפקידים חשובים :
1. דניאל הינו החוליה המקשרת בין הגלות לגאולה.
2. דניאל מייצג את עם ישראל בגלות.
3. דניאל מתווה את הדרך לעם ישראל בגלות.
א. דרך של שמירה על ייחוד העם.
ב. מסירות נפש למען ייחוד עם ישראל.
ג. אמונה בלתי מסוייגת בגאולה.

תפקידו של ספר דניאל בתנ"ך.
התנ"ך אמור להוות פסיפס שלם של עם ישראל, פסיפס של ההויה היהודית והקיום של העם היהודי בהסטוריה העולמית. חלק מפסיפס זה הינו הגלות. ספר דניאל מהווה את החלק הזה בפסיפס.
במהלך הספר בינות למסרים רבים של ייחוד ואמונה, בין מאבקים של הישרדות העם באמונתו, אנו מבחינים בשני עניינים חשובים ועיקריים שאותם הספר מדגיש :
הראשון : דרכי ההשגחה בגלות.
ההשגחה על כל העולם וההשגחה על עם ישראל בפרט. האם השכינה סרה לחלוטין מעם ישראל או שהקב"ה ימצא את הדרך והזמן להתגלות שוב בעולם ודווקא דרך עם ישראל.
השני : דפוסי ההתנהגות של עם ישראל בגולה.
דניאל חנניה מישאל ועזריה מהווים את המופת לדורות. איך אמור היהודי בגולה להתמודד עם גזרות השמים לאורך הגלות ? איך אמור העם היהודי לשמור על יחודו וזהותו ? האם להתבולל ולהיטמע, האם להתפשר עם המציאות, לוותר, להכנע למימסד הגוי או שמא לעמוד על העקרונות ולמסור נפשו למען ייחוד ה' ולמען שמירת זהותו כעם יהודי ?