הרב אריאל: בשר מתורבת אינו פרווה אלא בשרי

האם נגוז חלום הקפה והקצפת אחרי השניצל? הרב יעקב אריאל במאמר בתחומין: בשר המיוצר מתאי גזע הוא בשרי ואין לאוכלו אם יוצר מבשר טמא.

חדשות כיפה נתנאל לייפר, כיפה 26/05/16 14:10 יח באייר התשעו

הרב אריאל: בשר מתורבת אינו פרווה אלא בשרי
shutterstock, צילום: shutterstock

נושא ה'בשר המתורבת' מעורר דיונים הלכתיים רבים בתקופה האחרונה. לא מזמן פורסם ב'כיפה' כי הרב ליאור והרב שרלו קבעו כי "בשר" כזה יהיה בחזקת פרווה כיוון שהוא כביכול דבר חדש לחלוטין. הרב אפרתי פסק כי יש להתיר בשר מתורבת מבהמה כשרה שחוטה בלבד ולא מתאים של בהמה חיה, וכעת גם הרב אריאל מביע את דעתו בעניין.

בשר מתורבת' או בשמו השני 'בשר מלאכותי' עשוי מרקמות המורכבות מתאי בעלי-חיים, אשר גודלו מחוץ לגוף, בתנאים מלאכותיים לחלוטין. המקור לבשר מלאכותי הוא תאים של בעלי-חיים. מבחינה מדעית ניתן להשתמש בתא אחד מיצור חי לאספקת תצרוכת הבשר השנתית של כל בני-האדם בעולם. זהו עדיין חזון רחוק, אך אפשרי. כך ניתן בעצם לקחת תא חי מבעל חיים שלא הומת ובעצם לגדל ממנו בשר. הנושא קשור בכמה וכמה שאלות של כשרות, ובכרכי 'תחומין' האחרונים שיוצאים ע"י מכון 'צומת' הנושא נידון בהרחבה ובהעמקה.

במאמר שיפורסם בשנתון 'תחומין' ל"ו בהוצאת מכון צומת, הרב יעקב אריאל, רבה של רמת גן, יוצא נגד המתירים בשר מתורבת (שיוצר מתאי גזע) שמקורו בבשר טרף ומתנגד לעמדה הקובעת כי הוא אינו "בשרי". הרב אריאל קובע שקיימת בעיית 'אבר מן החי' גם בבשר מתורבת מבע"ח כשרים שנשחטו ('מפרכסת'), ואסור למוכרו אפילו לנכרים. מאידך, בדגים אין איסור אבר מן החי גם לגויים. הרב אריאל מדגיש כי לבשר שיהיה מיוצר מדגים יש יתרון שהוא ייחשב פרווה. המגוון של בשר דגים רחב הרבה יותר, וכידוע, בשר דגים קל יותר לעיכול ונחשב לבריא יותר. "אם הדבר אפשרי, יש להמליץ לחוקרים יהודים שינסו לפתח המצאה זו מבשר דגים טהורים".

ב'תחומין' כרך לד פירסם הרב צבי רייזמן מלוס אנג'לס, מאמר תקדימי שהתיר בשר המיוצר מתאי גזע גם אם מייצרים אותו מבע"ח טמא, או מבשר מן החי. לדעתו "בשר" זה אינו בשר כלל ומותר לאכלו עם חלב. הרב אריאל מגיב למאמרו וכותב כי כיום בשר מתורבת מיוצר מתאי שריר של בעל חיים חי. לתאים אלו מוסיפים שומנים וחומרים אחרים ומגדלים אותם על מצע מתאים המאפשר להם להתחלק וכך גם להתרבות. בעולם הרחב מקור תאים אלו הוא מבע"ח לא כשרים. וגם אם מדובר בבע"ח כשרים תאים אלו לקוחים מבעה"ח בעודנו חי והם אסורים משום "אבר מן החי"

"למרות שמדובר בתאים מיקרוסקופיים, ובדרך כלל יצורים מיקרוסקופיים, כגון חיידקים, מותרים, כי התורה לא אסרה דבר הסמוי מן העין, אך מכיוון שתאים קטנים אלו לקוחים מבשר הניכר לעין, מתרבים ומקבלים ממדים גדולים הניכרים לעין, דינם כבשר רגיל. ומכיוון שמקורם בבשר אסור, גם התוצרת המתקבלת מהם דינה כמו המקור האסור."

הרב צבי רייזמן לא נשאר חייב, ומשיב בפינג-פונג הלכתי בכרך הקרוב של 'תחומין', שלדעתו ייצור מתא איננו נחשב כלל כבעל-חי, ואין בו שום 'בשריות'. מכל מקום, המלצתו של הרב אריאל היא לפנות לאפיק של הפקה מדגים. האם יש בכך אתגור של קהילת החוקרים הישראלים? ימים יגידו.