הוראות למנגליסט המתחיל

חדשות כיפה מיצמיצ 28/04/09 00:00 ד באייר התשסט

מצרכים

הציוד ההכרחי:

מנגל

פחמים

חומר דליק למרות שאני לא סובלת את הריח ומעדיפה להדליק לאט עם ניירות

גפרורים

`נפנף` (או חתיכת קרטון גלי)

מלקחיים

מזלג

½ בצל

שמן

הוראות הכנה

הוראות הבערה:

שופכים את הפחמים למנגל ומפזרים מעל, מהחומר הדליק, מתרחקים מעט ומבעירים את האש. מנפנפים עם ה`נפנף` או הקרטון, עד שהאש נתפסת בגחלים וממתינים. זהו שלב הדורש ריכוז מקסימלי וכשרון וירטואוזי מסוים ומניסיוננו, רצוי מאד שלא להלחיץ בשלב זה, את האמון על המלאכה ולהמתין בסבלנות לאנחת הרווחה שתגיע.

המנגל מוכן לקלוט את הבשרים, כשהפחמים הלבינו ומעט התפוררו. כדאי להניח את היד מלמעלה ולבדוק האם המנגל חם דיו. אין להניח את הבשרים כאשר האש גלויה, כי אז הכל ייחרך.

בשלב זה נועצים מזלג בחצי בצל, טובלים אותו היטב בשמן ומעבירים על הרשת של המנגל היטב, מכל הכיוונים.

כעת ניתן להתחיל למנגל!

בין מנה למנה, יש לשמן עם הבצל מחדש את הרשת, אחרת המנה החדשה תידבק לשאריות של המנה הקודמת.

באם הגחלים נחלשות (רואים שלוקח הרבה זמן לבשר להיצלות), מנפנפים עם ה`נפנף` ומלבים את האש.

הבשר:

לגבי הבשרים: ככל שהבשר רך יותר, כך הוא גם טעים יותר. מהעוף מומלצות הכנפיים והחזה לשישליק, מהבקר עדיף חלקים שמכילים שומן כדי שהתוצר הסופי לא יהיה יבש,אנטרקוט, למשל יתאים.

הבשרים המומלצים:

1 חב` נקניקיות זה עד שהבשר יהיה מוכן וגם לילדים (מכל הגלאים)

2 ק``ג כנפיים

½ ק``ג בשר בקר טחון - לקבב

גוש הודו אדום או שווארמה הודו או חזה פרגיות - לשישליק

כבד עוף למי שלא יכול בלי (האמת? זה הכי טעים, בתנאי שלא הורגים אותו)

סטייק עין, סטייק עגל, סטייק אנטריקוט (המנות הכי יקרות בתפריט, קונים מעט יחסית)

***

מתחילים עם הנקניקיות, שהן מהירות ההכנה ביותר ומשתיקות את הילדים, כך שניתן יהיה להיכנס ל`קצב המנגל` בנינוחות ובסתלבט.

משפדים אותן על שיפודי עץ, על מנת שיהיה קל להופכן ע``ג הרשת ולילדים יהיה קל לאחוז ולאכול.

כמובן שנקניקיות, זה `לא פירמה` וזה רק נועד להרגעת הקיבות הצעירות.

לאחר שהנקניקיות מוכנות, זוכרים לשמן עם הבצל את הרשת ומניחים את הכנפיים ששרו במרינדה, במשך כל הלילה.

מרינדה לחלקי עוף:

החומרים:

1/4 כוס שמן זית

1/4 כוס שמן סויה

1/2 כוס סויה

כף פפריקה מתוקה

4 ענפי טימין טרי

12 טיפות טבסקו

1 כפית שום כתוש

אופן ההכנה:

מערבבים את שמן הזית, שמן הסויה, הפפריקה, הטימין, הטבסקו והשום. מניחים את כנפי העוף בקערה ויוצקים מעליהן את התערובת. משהים ל- 12 שעות במקרר.

מוציאים וצולים על המנגל.

לשאוורמה הודו וחזה עוף אני מכינה תערובת תבלינים:

כף פפריקה

כף כמון

כף מלח

כפית פלפל שחור

כפית אבקת שום

מערבבת היטב ושמה כפית מהתערובת לכל 250 גר´ בשר ומשלבת גם רבעי בצל

שישליק

לוקחים את גוש הבשר - הודו אדום או שווארמה הודו או חזה פרגיות, שוטפים וחותכים למלבנים.

משרים במרינדה ולמחרת משפדים ע``ג שיפוד עץ.

משחילים שתי קוביות שישליק ובצלצל.

צולים על המנגל.

פרגיות אני אוהבת להכין במרינדה מתקתקה

1.5 כפות דבש.

0.75 כפית חרדל דיזון.

1.5 כפיות פפריקה מתוקה.

0.5 כפית פלפל.

1 כף רוטב סויה.

1 כפית אבקת מרק עוף.

5 כפות מים

ושוב הסוד לתבל מבעוד יום וגם לשפד כבר בבית,חוסך עבודה והתלכלכות ביער

חזה עוף

חזה עוף פותחים באמצע עם סכין, אבל לא דופקים אותו, משאירים לו עובי.

גם אותו משרים למשך הלילה במרינדה.

מוציאים וצולים על המנגל.

קבב

החומרים:

½ ק``ג בשר בקר טחון

חתיכת שומן כבש (לא חובה)

1 בצל

חצי חב` פטרוזיליה

2,3 שיני שום

¼ כפית מלח

1 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית כמון

1 ביצה

¼ כוס שמן

אופן ההכנה:

פותחים את שקית הבשר ומניחים במסננת, עד שהבשר יגיר את הדם.

במעבד מזון מניחים את שאר החומרים, עד לקבלת עיסה אחידה.

מורחים את הידיים בשמן בכמות נדיבה ועושים `קובות` מהעיסה.

צולים על המנגל.

הסטייקים

גולת הכותרת של המנגל! מכינים רק בסוף, כשכבר כולם התמלאו מהבשרים `הפשוטים` יותר. רק מי שהתאפק ולא זלל, זוכה ליהנות מהמנה הזו.

אופן ההכנה:

שוטפים ומניחים להגיר את הדם.

משרים במרינדה למשך הלילה.

צולים על המנגל.

`קרטושקעס`

בזמן שהגחלים בפעולה, ניתן לנצל אותן גם להכנת `קרטושקעס`, הלא הם תפוחי האדמה הלוהטים, בטעם מדורה.

החומרים:

4 ת``א בגודל בינוני

נייר כסף

מלח

אופן ההכנה:

שוטפים את תפוחי האדמה ועוטפים אותם בנייר כסף.

מטמינים אותם בארבע הפינות של המנגל, בין הפחמים.

כאשר הם התרככו, מוציאים אותם מנייר הכסף וזורקים בחזרה, שיקבלו מעט מראה של מדורה אמיתית.

כשהם נחרכים מעט, מוציאים, ממליחים, מברכים ואוכלים. זהירות, הם לוהטים מאד!

שיפודי מרשמלו `על האש`

לקינוח, אחרי שכל הבשרים ניצלו, משפשפים פעם נוספת את הרשת עם בצל משומן ומניחים לרגעים ספורים, משני הצדדים, שיפודים עם סוכריות מרשמלו. מדובר במעדן אמיתי, שמקנח את החינגה ומשמח את ליבותיהם של הילדים.

כשכל הבשרים מוכנים (כדאי להביא סיר עם מכסה ולשמור אותם שם, שלא יתקררו), `פותחים שולחן` - מסדרים את הסלטים, הפיתות, המשקאות והצ`יפסים שהוכנו מראש בבית ומתחילים בחגיגה.

לא שוכחים אחרי שמסיימים, לאסוף את כל השאריות והכלים החד-פעמיים ולהשאיר מקום נקי לפעם הבאה. את הגחלים ניתן להשליך לפח מיוחד, המיועד לפסולת גחלים, או לוודא שהן כובו לגמרי ע``י מים.

מנגל שמח!

הערות

כתבות נוספות