מי כתב את ספרי התנ"ך

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 18/09/06 20:20 כה באלול התשסו

שאלה

לרב שלום

מי כתב את התנ"ך בפועל? (לדוגמא את תהלים כתב דוד המלך. אז כל ספר כתב ה"גיבור" בספר או עד ראיה(כו')?)

תודב רבה

תשובה

לשואלת שלום רב.
כך כתוב בגמרא מסכת בבא בתרא (דף יד - טו):

"ומי כתבן? משה כתב ספרו ופרשת בלעם ואיוב* יהושע כתב ספרו ושמונה פסוקים שבתורה* שמואל כתב ספרו ושופטים ורות* דוד כתב ספר תהלים ע"י עשרה זקנים: ע"י אדם הראשון, על ידי מלכי צדק, ועל ידי אברהם, וע"י משה, ועל ידי הימן, וע"י ידותון, ועל ידי אסף, ועל ידי שלשה בני קרח* ירמיה כתב ספרו וספר מלכים וקינות* חזקיה וסיעתו כתבו ישעיה, משלי, שיר השירים וקהלת* אנשי כנסת הגדולה כתבו יחזקאל ושנים עשר, דניאל ומגילת אסתר* עזרא כתב ספרו ויחס של דברי הימים עד לו." בגמרא שם ממשיכה לדון בבריתא בזאת ולהשלים אותה. (למשל מי המשיך את ספר שמואל אחרי מותו וכן את ספר יהושע וכו')
והפירוט ארוך

בברכה
אפי קיציס