לקנות מערבים?

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 19/07/06 05:03 כג בתמוז התשסו

שאלה

בס"ד.

לרב שלום,

שאלותי:

האם מותר לקנות אוכל, פרחים, או כל דבר אחר מערבים?

האם יש הבדל בין הערבים שגרים ביו"ש?

(מבחינת לפרנס מישהו שפוגע בך, ערביי כפר קאסם - לערביי שכם..)

האם מותר לאכול שוווארמה כשרה בכפר ערבי (נאבי אליאס) והאם יש בעיה לאכול אוכל שבישל ערבי?

והאם מותר להשתמש במוסך של ערבי לצורך תיקון הרכב.?

אודה לרב על תשובותיו.

אבקש תשובה הלכתית ולא רעיונית.

ואבקש ממערכת האתר הנכבד לפרסם את תשובתם באתר.

יומטוב ויישר כח!

תשובה

בעזה"י

שלום,

אפשר לחלק את הבעיה ל2 חלקים:
כשרות
ומפרנס מי שאינו יהודי.

כשרות:
יש מחלוקת האם יש בישולי עכו"ם גם במוסלמים או רק בנוצרים. פירוש הדבר שיש בעיה לאכול אוכל שבושל ע"י נוכרים- מצד הספק, אין לאכול אוכל מבושל שבושל ע"י גויים אפילו אם יודעים שכל המצרכים כשרים.

אם יש תעודת כשרות של הרבנות מוכרת ובתוקף- מבחינת הכשרות מותר.

לגבי לחם- לא גזרו על מאפיות (נחתום גוי) ומצד הדין מותר (בתנאי שיודעים שהם מנפים קמח)
אך אם יש מאפיה של יהודים - אין לקנות ממי שאינם יהודים.

פירות ירקות וכדומה- מבחינת כשרות מותר ויש להפריש תרו"מ משום ספק (דין דמאי- משום שלא תמיד הם מגדלים בעמם ולפעמים מביאים מחקלאים יהודים).

לגבי פרנסת זרים
בעקרון עניי עירו של אדם קודמים ועניי עמנו שזקוקים לפרנסה קודמים לעניי זרים.
כמו שהיית מעדיף לתת עבודה לקרוב משפחה מאשר לאדם זר.
לכן, עדיף לקנות אצל יהודי מאשר אצל גוי- אלא אם אין מוכר יהודי קרוב או שיש הפרשים מאד משמעותיים במחיר.
זה תקף כלפי פרחים, מוסך וכל דבר אחר.

מעבר לכך יש בעיה של כסף שמשמש לטרור ולהחזיק מחבלים, לכן עלולה להיות בעיה לקנות מערבים במיוחד בסכומים גדולים.
דין שה כמובן, אינו חל על דרוזים, צ'רקסים וכו' שהם רובם ככולם קשרו גורלם עם עם ישראל.

בברכה
אור
צוות ישיבת צפת