שאל את הרב

אורך החצאית וצמיד ברגל

חדשות כיפה חברים מקשיבים 24/09/05 22:02 כ באלול התשסה

שאלה

שלום,

בזמן האחרון התחלתי יותר להתחזק, אך יש לי בעיה.. אורך החצאית, אני הולכת חצאית באורך שאחרי הברך וגם כשאני יושבת זה אחרי הברך, יש אנשים שרואים בחצאיות כאלה בעיה, רציתי לברר אם באמת על פי ההלכה זה אסור ,לפי מה שאני יודעת צריך עד אחרי הברך.. אגב, אני הולכת בלי גרביים..

יש לי שאלה נוספת..

אני אישית לא רואה בעיה בצמיד ברגל כאשר הולכים עם חצאית ארוכה, אני חושבת שזה יפה ולא מושך..

הבעיה היא שאני מדריכה בנות בכיתה ו', הם נראה לי יראו זאת בצורה שונה יהיו בנות שיהיו בהלם שככה אני הולכת, הם חושבות שזה לא צנוע ויהיו את אלה שיגידו אם המדריכה שלי הולכת ככה למה שאני לא אלך ככה..

במקרה כזה האם לשים צמיד או לא? ללכת איתו שאני לא בסניף? זה צביעות?

אני ממש אשמח אם השאלות שלי לא יתפרסמו אלה תענו לי למייל..

תודה מראש..

תשובה

שלום רב לשואלת.
אני מצטער על האיחור שבכתיבת התשובה, אשתי התאשפזה בבית חולים (בנסיבות טובות של שמירת הריון) ולכן לא היה לי פנאי לענות.
אורך החצאית- השאלה שלך היא שאלה יפה. באמת המשנה ברורה (הידוע בכינויו ה´חפץ חיים´ שהיה מגדולי הפוסקים לפני כשמונים שנה) כתב שאפשר ללכת עם חצאית שעוברת את גובה הברך (זאת אומרת החצאית צריכה לכסות (לכל הפחות) את הברך - בכל מצב, בין בישיבה ובין בעמידה.) . אך תדעי לך שלהרבה חכמי ישראל ההיתר הזה לא נוח כלל, ואף אחד מהם אמר שלמרות גדלותו של בעל המשנה ברורה בזה לא ראוי לפסוק כמותו. לכן הייתי אומר שבשורת ההלכה ´נטו´ יכול להיות שמותר לך ללכת עם חצאית שעוברת את הברכיים, אך בהחלט יש מקום בדור שלנו להקפיד עוד קצת על הצניעות ולהצניע ולהסתיר את היופי שלנו בניגוד לכל רוח הפריצות שיש בחוץ. על אחת כמה וכמה כשאת מדריכה ואת כבר לא דמות אישית לעצמך אלא את דוגמה אישית לכמה עשרות בנות נוער לצמצם בעוד כמה סנטימטרים (אם המדריכה ככה, אז אני יכולה קצת פחות...).
בעניין הצמיד ברגל- אני חושב שכיוון שאת מדריכה ואת צריכה להראות דוגמה אישית, ויש בזה איזה אלמנט ´רחובי´, כדאי לא ללכת בסניף עם הצמיד ברגל.
כשאת מחוץ לסניף את יכולה ללכת איתו אלא אם כן יכולה אחת החניכות לראות אותך שאז יכולות לחשוב שאת מנתהגת בצורה שונה כשאת לא איתן וזה יכול לפגוע עוד יותר בחינוך שאת רוצה להקנות להן. אך אם את הולכת כך באולפנא ואין סיכוי סביר שהן תראנה אותך אין בזה בעיה חינוכית, גם מורה לא מתנהג בחוץ איך שהוא מתנהג בכיתה. אישית הייתי אומר לך שכיוון שהצמיד נועד למשוך תשומת לב יש בו איזה בעיה קטנה במה שהוא משדר, אך אני יכול רק להמליץ ובהחלט אין בדברים הללו תוקף של פסק הלכה.
שתהיה שלך שנה טובה ומבורכת, ואשמח לקרוא תגובה שלך.
ליעד.

כתבות נוספות