האם ה יכול לברוא אבן שהוא לא יכול להרים?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 19/09/05 15:16 טו באלול התשסה

שאלה

בשיעור אמונה שמעתי על השאלה "האם ה' יכול לברוא אבן שלא יוכל להרים" וכאילו כל מה שתגיד לא יהיה טוב, כי תגיד שהוא יכול, אז יש אבן שהוא לא יכול להרים והוא לא כל יכול, אבל אם אני אגיד שהוא לא יכול, אז יש משהו שהוא לא יכול לעשות. בכיתה אמרו לנו שהתשובה היא שיכולת היא מושג אנושי. אני אישית לא השתכנעתי מהתשובה, זה שיכולת זה מושג אנושי זה הכל טוב ויפה, אבל זה לא אומר לי כלום על השאלה הנ"ל. אני צריך תשובה במושגים שלי על השאלה.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

ב"ה

שלום.

הקב"ה הוא כל יכול והוא ברא את העולם .
ואם הוא יכול לברוא עולם ומלואו שמש וירח וכוכבים הוא גם יכול להחריב את העולם ברוח פיו .

נקודת המוצא של השאלה היא נקודת מוצא מוטעית כי הקב"ה לא דמות גוף לו ולא דמות לו.
הפרובלמטיקה שכתבת בניתוח השאלה מתאים לבן אדם -בן אנוש שאצלו יש מושגים של "יכול" ו "לא יכול" .
במישור האלוקי המושגים האלה לא קיימים !!!

בשיח היהודי מדבר על "רצון" שדרכו הקב"ה פועל בעולם ולכן אנו מתפללים במטבע של "יהי רצון ש.."
ה"רצון" הזה הוא ה"צינור" (אותם אותיות) שדרכו השם מנהיג את העולם ומשגיח עליו וה"רצון" הזה הוא אחד מי"ג מידות שמוזכרות בתורה "נוצר" ובמידה זו השם "יוצר או ובורא חושך עושה שלום ובורא את הכל"

אנו קוראים למקום שבו אנו חיים "עולם" מפני שהקב"ה נעלם ואנו מצווים לחפש ולגלות את הכוח הנעלם שברא את העולם . והוא ריבונו של העולם.

וראה בישעיהו פרק מ

(יח) וְאֶל מִי תְּדַמְּיוּן אֵל וּמַה דְּמוּת תַּעַרְכוּ לוֹ:
(יט) הַפֶּסֶל נָסַךְ חָרָשׁ וְצֹרֵף בַּזָּהָב יְרַקְּעֶנּוּ וּרְתֻקוֹת כֶּסֶף צוֹרֵף:
(כ) הַמְסֻכָּן תְּרוּמָה עֵץ לֹא יִרְקַב יִבְחָר חָרָשׁ חָכָם יְבַקֶּשׁ לוֹ לְהָכִין פֶּסֶל לֹא יִמּוֹט:
(כא) הֲלוֹא תֵדְעוּ הֲלוֹא תִשְׁמָעוּ הֲלוֹא הֻגַּד מֵרֹאשׁ לָכֶם הֲלוֹא הֲבִינֹתֶם מוֹסְדוֹת הָאָרֶץ:
(כב) הַיֹּשֵׁב עַל חוּג הָאָרֶץ וְיֹשְׁבֶיהָ כַּחֲגָבִים הַנּוֹטֶה כַדֹּק שָׁמַיִם וַיִּמְתָּחֵם כָּאֹהֶל לָשָׁבֶת:
(כג) הַנּוֹתֵן רוֹזְנִים לְאָיִן שֹׁפְטֵי אֶרֶץ כַּתֹּהוּ עָשָׂה:
(כד) אַף בַּל נִטָּעוּ אַף בַּל זֹרָעוּ אַף בַּל שֹׁרֵשׁ בָּאָרֶץ גִּזְעָם וְגַם נָשַׁף בָּהֶם וַיִּבָשׁוּ וּסְעָרָה כַּקַּשׁ תִּשָּׂאֵם: ס
(כה) וְאֶל מִי תְדַמְּיוּנִי וְאֶשְׁוֶה יֹאמַר קָדוֹשׁ:

(כו) שְׂאוּ מָרוֹם עֵינֵיכֶם וּרְאוּ[ מִי בָרָא אֵלֶּה] הַמּוֹצִיא בְמִסְפָּר צְבָאָם לְכֻלָּם בְּשֵׁם יִקְרָא מֵרֹב אוֹנִים וְאַמִּיץ כֹּחַ אִישׁ לֹא נֶעְדָּר:

בברכה,

עוזיאל

.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן