פת של שחרית

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 26/11/04 07:14 יג בכסלו התשסה

שאלה

כבוד הרב, שמעתי פעם שפת של שחרית כפי שתיקנו חז"ל עשויה למנוע מחלות ואף להיטיה לתופעות כגון נשירת שיער. רציתי לדעת מה מקובל להחשיב כ"מתכון" של ארוחות בוקר העונה ל"פת של שחרית"-האם ירקות? גבינה? שן זית? דבש? וכו'?

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

מה ששמעת מופיע בתלמוד הבבלי בכמה מקומות כגון בבא מציעא דף קז' וכן בגיטין דף סט' וכן בכתובות דף י'.
ועל בסיס זה פסק כהמלצה טובה הטור אורח חיים סימן קנה

"ואחר שיצא מב"ה ילך לבית המדרש קודם שילך לעסקיו ויקבע עת ללמוד דאמר רבא בשעה שמכניסין האדם לדין אומרים לו קבעת עתים לתורה נשאת ונתת באמונה וקביעות העת צריך שיהא קבוע ותקוע בענין שלא יעבירנו אף אם הוא סבר להרויח הרבה ומ"מ קודם שילך לבה"מ יכול לאכול פת שחרית אם הוא רגיל בו כדאמרינן בעלמא כדטעים בר בי רב ועייל לכלה וטוב שירגיל בו כדאמרינן פ"ג מיני חלאים תלויין במרה וכולם פת במלח וקיתון של מים שחרית מבטלתן ומצוה להנהיג עצמו במדה טובה והנהגה טובה לשמור בריאותו כדי שיהא בריא וחזק לעבודת הבורא יתעלה:"
וגם מרן כתב בלשון המלצה ומצווה ולא בלשון חיוב
ראה את נוסח ההלכה בשולחן ערוך אורח חיים סימן קנה
סעיף ב
["קודם שילך לבה"מ יוכל לאכול פת שחרית אם הוא רגיל בו, וטוב שירגיל בו."]
ולכן גם אם יש הרכב תזונתי אחר שמתאים לאדם זה בסדר.ולא חייב דווקא לחם.
כדאי לעיין בסיפרה של הגברת רחל יהלום: "לבריאות"שמדבר על תזונה נכונה לאור המקורות ושם היא מביאה מחקרים בני זמנינו המראים שכדאי לאכול לחם בבוקר בכדי להעלות את רמת הסרוטונין ובכך נוצר חומר בגוף המשפיע על המצב רוח של האדם ומגביר את הריכוז ועוד ועוד.

ועל כל פנים העיקרון הוא להתחיל את היום לא על בטן ריקה .

בתאבון,

עוזיאל