מה פירוש מי כמוך באלים ? יש עוד אלים?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 23/08/04 21:07 ו באלול התשסד

שאלה

לפני תפילת שמונה עשרה אנו אומרים "מי כמוך באלים ד'" והרי הקב"ה אל יחיד בעולם, אז מדוע אנו אומרים ככה?

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

אם תשים לב אז תבחין שכתוב בלי האות י' כלומר כתוב "אלם" מלשון שתיקה.
ראה את הפסוק בשמות פרק טו
(יא) מִי כָמֹכָה בָּאֵלִם יְדֹוָד מִי כָּמֹכָה נֶאְדָּר בַּקֹּדֶשׁ נוֹרָא תְהִלֹּת עֹשֵׂה פֶלֶא:"

והמדרש מבאר את הפסוק הזה בהקשר של שתיקה כלומר "מי כמוך באלמים ה'" כי כשאנחנו באים ומעיזים לדבר עם השם נקודת המוצא היא דממה-שתיקה ["לך דומיה תהילה"]
וכך הם דברי רבותינו במדרש :

"מי כמוך באלים ה' מי כמוכה [באלמים] כי כמוך בנסים וגבורות שעשית לנו על הים שנ' נוראות על ים סוף וגו' ויגער בים סוף ויחרב (תלים /תהלים/ קו ב - כט)"

והמדרש מביא משמעות נוספת לשתיקה הזו שהיא מצידו של השם אלינו שהשם שותק ומוחל עוונות עם ישראל כביכול.

ראה :
ד"א" מי כמוכה באלים ה'" -מי כמוך באלמים -[מי כמוך שומע עלבון בניך ושותק] שנאמר החשתי מעולם אחריש אתאפק כיולדה אפעה אשום ואשאף יחד (ישעיה מב יד - טו) לשעבר אחריש אתאפק מכאן ואילך כיולדה אפעה אחריב הרים וגבעות וכל עשבם אוביש והולכתי עורים בדרך לא ידעו בנתיבות לא ידעו אדריכם אשים מחשך לפניהם לאור ומעקשים למישור "

בברכה,

עוזיאל