הונאה

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 06/06/04 16:47 יז בסיון התשסד

שאלה

האם כשר הדבר לסחור בחפצים משומשים כגון מכוניות ושאר דברים כאשר המתווכים מקבלים מאות אחוזי רווח ?

תשובה

למדנו בגמרא בבא בתרא (צ.) "המשתכר, אל ישתכר יותר משתות" המחיר האידיאלי הוא רווח שישית מהקרן בשו"ע (סי' רל"א סעיף כ') מובא דין זה רק לגבי מוצרים שמוגדרים כחיי נפש, דהיינו מוצרים בסיסיים. עוד פסק שם שכאשר מחיר השוק לא נשלט ובכל-מקרה המחיר גבוה משתות אין חיוב למוכר פרטי להוזיל. בספר "אמונה ומסחר" (פרק ב') כתב שכל דברי השו"ע הם לעניין כפיית הבית-דין על המוכר אבל לאדם עצמו בכל מקרה אסור להפקיע מחירים.
לכן אם אין לך עבודה אחרת הנך רשאי לסמוך על פשט השו"ע, אבל אם יש לך אפשרות אחרת כדאי לחשוש לדעה המחמירה.

תשובת הרב בראלי שליט"א – דיין בבית דין צדק בשדרות ע"י ישיבת ההסדר