חתונה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 13/05/04 07:54 כב באייר התשסד

שאלה

מאיפה בא המנהג שהכלה סובבת סביב החתן בחופה 7 פעמים? האם רק אשכנזים נוהגים כך?

תשובה

שלום לך.
מנהג זה נוהג בחלק מקהילות אשכנז ומזרח אירופה. הוא נזכר לראשונה בשנת 1430 לספירה, בפרוש לתורה של ר' דוסא היווני, שכתב שראה באוסטריה שהכלה מקיפה את החתן 3 פעמים. הסיבה לתחילת המנהג לא ברורה ובמהלך השנים העלו השערות שונות לטעמו כגון:
1. הקפה באה כסימן להתאחדות והתקשרות בין בני הזוג.
2. ההקפה מרמזת על כך שלאחר החתונה יישברו המחיצות והמחסומים בין בני הזוג, כשם שחומות יריחו נפלו לאחר 7 הקפות.
3. המנהג מבוסס על האמונה שביכולתם של המזיקים וכוחות הרע העל טבעיים להרע לבני הזוג בשעת החופה. בתחילתו של טקס הנישואין המכוון להתיר לחתן לכנוס את כלתו ולהקים זרע, מתעוררת כביכול בלב המזיקים תאוות הקנאה וההרס, והם מחליטים להזיק לחתן מכיוון שהוא הפעיל יותר ביצירת הולד וגם כיון שהולד מיוחס לאביו ולא לאמו. בהקפה הכלה מקימה מעין "חומה" בפני המזיקים.
4. ע"ש הפסוק "נקבה תסובב גבר".
5. השפעה של מנהג עמי האזור באותה תקופה (יתכן גם שהגוים הם שהושפעו מהיהודים).
כמו-כן לא ברור מתי ומדוע השתנה המנהג ל-7 הקפות במקום 3, ויתכן שזה בגלל המשמעויות הרבות שיש למספר שבע בקבלה.
בשמחות
קותי, חברים מקשיבים