שים שלום

חדשות כיפה הרב מיכאל ברום 09/12/03 00:52 יד בכסלו התשסד

שאלה

מה ההבדל בין ברכת "שים שלום" ל"שלום רב"?

למה לפי נוסח אשכנז אומרים את שים שלום רק בשחרית מוסף ובמנחות של שבת ותענית ציבור?(אגב, אם מתענים תענית יחיד לפי נוסח אשכנז, איזה ברכה צריך להגיד?

מה מיוחד בתענית ציבור שאומרים בה שים שלום?

אם אפשר לשלוח מקורות, תודה

תשובה

שלום רב: עיין בשולחן ערוך בחלק אורח חיים בסימן קכ"ז סעיף ב' בפירוש הרמ"א הכותב שבכל תפילה שהכהנים יכולים לעלות לדוכן אומרים "שים שלום" ולכן בלילה שאין הכהנים עולים לדוכן אומרים שלום רב, ההסבר לכך הוא ש"שים שלום" כוללת בתוכה את כל חלקי ברכת כהנים, בשבת במנחה ג"כ אומרים שים שלום מאחר וקוראים בתורה וכתוב באור פניך נתת לנו.בתענית יחיד יאמר "שלום רב" כמבואר במשנה ברורה.
מיכאל ברום.