תלמיד גוי

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/04/17 18:23 ד באייר התשעז

שאלה

בס"ד

שלום לרב!

אני סטודנט לחינוך ויש בכיתה ילד גוי.

יוצא הרבה ללמד בשיעורי קודש על ישראל והגויים (שיעורי תנ"ך, היסטוריה, תורה וכו´...).

פעם אחד הילדים שאל את המורה האם אסור להתחתן עם פלוני כי אמו גויה?

ומה רע בכלל בגוי?

איך אפשר להסביר את ברכת "שלא עשני גוי" כשיש גוי איתם בשיעור?

איך להתייחס לדת שלו בפני הכיתה?

ברור שאם אתייחס בצורה מאוד ישירה הדבר גם יעורר התקוממות , וגם התלמיד יפגע מאוד חברתית בעקבות זה , ובעקבות כך יקבל יחס שונה משאר התלמידים בכיתה?

השאלה נשאלה מרקע חינוכי ולא מצד ההלכה של לימוד גוי תורה?

וכללי איך לגשת לתלמיד שיש לו חברה גיוה וכו´

תשובה

בס"ד

שלום רב,

עלינו לזכור שאנחנו כאן ´מפונקים´ שהרי בחו"ל, יהודים חיים בין גוים: אנחנו נחשבים´אחרים´ לעתים גם ´זרים´.

באשר לכיתתך, זה אכן מסובך לגילאים צעירים, אתה תבין יותר ממני כיצד להתאים את דברי לגילאים שאתה מחנך. אני אציע כאן את הגישה הכללית.

צריך להקנות לתלמידים שני מושגים שאפשר לדמות אותם להבדל בין משפחה ובין שכנים.

מושג אחד מקיים את היחד עם גויים: כולנו ´בני אדם´, יש בננו משותף אנושי של אכפתיות וסולידריות: עוזרים אחד לשני בלימודים; מתנהגים בכבוד ואדיבות זה לזה; מתעניינים בשלומו של הזולת...

אפשר לומר שזו שכנות טובה.

מושג שני מבדיל ומייחד כל אחד בעם שלו ובדת שלו. אפשר להסביר זאת גם לגוי: לך יש דת ועם שלך ולי יש דת ועם שלי. אני מכבד אותך וללא מזלזל בך אבל מידה מסוימת של אחווה וקרבה קיים רק במעגל העם: לאכול זה אצל זה, להתחתן זה עם זה.

כל מה שקשור לחיבור שמביא בסופו של דבר ליצירת משפחה משותפת - קיים רק במעגל העם והדת המשותפים.