האדומים כיום

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 23/04/17 21:59 כז בניסן התשעז

שאלה

איפה העם האדומי נמצא כיום?

אנשי המחקר טוענים כי העם האדומי גויר בימי יוחנן הורקנוס ויש לכך סימוכין בכל המקורות ההיסטוריים אבל אני מדבר עם דתייה שטוענת שהאדומים הם הלבנים אשר חיים באמריקה.

אני מנסה להסביר לה את טעותה ומראה לה את הממצאים שמראים על גיורם (כתבי יוסף בן מתתיהו, הממצא הארכיאולוגי שמצביע על התגיירות, דעת המחקר, פטולמאיוס, סטראבון, מלכי יהודה האדומיים לאחר בית חשמונאי, רבי עזריה מן האדומים וכו´) והיא איננה מקשיבה לכך.

היא טוענת שרק אם רב יגיד שהאדומים התגיירו יוכיח לה שזה נכון.

אז מה דעת ההלכה בנוגע לגורל האדומים?

תודה רבה לך מראש

תשובה

בס"ד

שלום רב,

1. בת השיח שלך וודאי טועה באשר ללבנים שחיים באמריקה, להם אין שום קשר עם האדומים שנזכרים בתנ"ך ובחז"ל.

2. צאצאי האדומים הנזכרים בתנ"ך התגוררו בימי בית שני בדרום הר חברון. חלקם נשארו שם והתערבבו בישראל וחלקים אחרים נדדו משם למקומות אחרים (עיין בויקיפדיה: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%92%D7%99%D7%95%D7%A8_%D7%94%D7%90%D7%93%D7%95%D7%9E%D7%99%D7%9D)

באשר לאדומים כיום: מקובלת עלינו קביעת חז"ל: "כבר עלה סנחריב מלך אשור ובלבל את כל האומות, שנאמר: ואסיר גבלות עמים ועתודותיהם שושתי ואוריד כאביר יושבים, וכל דפריש - מרובא פריש".

יש לכך משמעות הלכתית כפי שמציין הרמב"ם (הלכות איסורי ביאה פרק יב הלכה כה):

כשעלה סנחריב מלך אשור בלבל כל האומות ועירבם זה בזה והגלה אותם ממקומם,

ואלו המצרים שבארץ מצרים עתה אנשים אחרים הם, וכן האדומים שבשדה אדום, והואיל ונתערבו ד´ אומות האסורים בכל אומות העולם שהן מותרים הותר הכל, שכל הפורש מהן להתגייר חזקתו שפירש מן הרוב לפיכך כשיתגייר הגר בזמן הזה בכל מקום בין אדומי בין * מצרי בין עמוני בין מואבי בין כושי בין שאר האומות אחד הזכרים ואחד הנקבות מותרין לבא בקהל מיד.