מכירת חמץ - מכונת קפה

חדשות כיפה משיבת נפש - רבניות בית הלל 24/04/17 21:15 כח בניסן התשעז

שאלה

שלום,

בעבודה שלי ישנה מכונת קפה ושתייה חמה (בתוך המכונה נמצאים המוצרים- הקפה, החלב וכו, והם יוצאים מוכנים מתוכה כשלוחצים על כפתור), שהייתה פעילה והשתמשו בה במהלך חג הפסח.

אני לא יודעת מאיפה מגיעים המוצרים שבתוכה והאם הם כשרים לפסח אבל אני מניחה שהם לא. מצד שני אני יודעת שלא מדובר בחמץ גמור.

השאלה שלי היא האם מותר לשתות מהמכונה הזאת לאחר הפסח ללא חשש מאיסור מכירת חמץ? ואם לא, עד מתי להמנע מכך?

תודה רבה.

תשובה

התשובה ניתנה על ידי הרבנית בת שבע סמט, רמי"ת בבית המדרש לנשים במגדל עוז.

שלום רב.

אין בעיה להמשיך להשתמש במכונת הקפה.

כפי שכתבת את, אין במכונת הקפה שום שימוש בחמץ גמור ולכן לא הייתה חובת מכירת חמץ על מוצרים אלה.

באופן כללי:

1. מה שנחשב לחמץ גמור עלינו לבער.(או למכור בסיטואציות מסויימות של הפסד מרובה).

2. מה שיש בו חשש חמץ או תערובת חמץ (קמחים, עמילנים מסויימים, חיטה ועוד) נוהגים למכור.

3. מוצרים אחרים שאינם חמץ כלל אלאשאין להם כשרות לפסח (כגון קפה, סוכר וכו)- יש להצנע במהלך הפסח כדי שלא יבוא להשתמש בו.

יוצא מכך שבקנית חמץ גמור יש לוודא שיש "אישור מכירת חמץ" כדי שלא יחשב החמץ ל"חמץ שעבר עליו הפסח" שאסור באכילה ( על פי שנפסק בשולחן ערוך סימן תמ"ח סעיף ג), אבל במוצרים שאינם חמץ בכלל אין בעיה להשתמש בכלל לאחר הפסח.

לקריאה נוספת אני ממליצה על פנינה הלכה של הרב אליעזר מלמד, פרק ו סעיף ו (קיים גם ברשת), בעניין קנית חמץ לאחר הפסח.

לרויה!

בברכת קיץ טוב

בת שבע