לימוד תנ"ך לחילונים?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/04/17 08:48 יג בניסן התשעז

שאלה

בס"ד,

שלום הרב,

האם זה טוב שחילונים לומדים תנ"ך בבתי ספר? ידוע שיש חילונים שרואים בזה כפייה (למרות שזאת טיפשות כי זה חלק מהמורשת וההיסטוריה של חלקם) ויש מקומות שבהם המורים מלמדים כפירה יותר מאשר תנ"ך.

שבת שלום וחג שמח.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אכן תכנית הלימודים הממלכתית כוללת ביקורת המקרא, אני מצטט מתוך האתר של משרד החינוך:

"יש ללמד במהלך השנים את הנושאים האלה: ...ביקורת המקרא, מסורות, עריכה משנה-תורתית (דברימית או דויטרונומיסטית) כאמצעי להבנת הכתוב, כוונות המחברים, עולמם והשקפותיהם".

מתוך:

http://cms.education.gov.il/EducationCMS/Units/Tochniyot_Limudim/MikraMam/AlYessodi/

זו כפירה מוחלטת - כפירה שעוקרת משורש את כל הערך המקודש של התנ"ך כספר אלוקי. (ציטוט מויקיפדיה) "בשונה מפרשנות המקרא המסורתית, ביקורת המקרא רואה אותו כספרות רגילה, ושואלת מתי, היכן, מדוע ובאילו נסיבות טקסט מסוים חובר, אלו השפעות תרמו לעיצובו ומהם המקורות מהם נגזר".

החינוך הממלכתי יוצר הכרות עם התכנים של התנ"ך אבל הורס את קדושת התנ"ך. על כך נאמר ´לא מדובשך ולא מעוקצך´: עדיף היה שתלמידי ישראל לא ילמדו מקרא בבית הספר החילוני. בית הספר לא יקלקל את תפיסת התנ"ך הנאמנה שאותם תלמידים קבלו מהבית המסורתי שלהם. אולי יכירו פחות את התכן של התנ"ך אבל הם יעריכו אותו כספר קדוש - זה עדיף מאשר להכיר את התנ"ך ולהרוס את קדושתו האלוקית.