חג שני עבודה בחוץ לארץ

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 19/04/17 00:49 כג בניסן התשעז

שאלה

אנחנו זוג שגרים כרגע בחו"ל בשביל עבודה.

אשמח לדעת נאם אנחנו חייבים לחגוג חג שני?

בהתחשב לכך שאנחנו מתכננים לחזור לארץ בעוד שנתיים שלוש..

אשמח לתשובה בהקדם.

תודה רבה וחג שמח!

תשובה

לשואלת שלום,

בחג שני חייב כל יהודי שמתגורר בחוץ לארץ. לעומת זאת, אדם המבקר בחוץ לארץ פטור. יש להדגיש שפטור זה כולל חובה להניח תפילין לדוגמא בשמיני של פסח.

הפוסקים התאמצו רבות להגדיר במדוייק מה נחשב ´לגור´ ומה נחשב ´לבקר´.

להלן סיכום הדברים להבנתי בסוגיה, שני תנאים לאי-חיוב ביום טוב שני של גלויות:

א. במידה ויש לכם ודאות [גמורה] שתחזרו תוך שנתיים-שלוש, יכולים אתם להקל לחגוג רק פעם אחת.

ב. מטרת הנסיעה [מוגדרת] היטב, היא [ברורה וקצובה].

ויש שמחמירים בדין זה.

כמובן, אם אתם נמצאים בקהילה שיש לה מרא דאתרא, מורה הוראה מובהק, כל זמן שנמצאים בקהילתו צריכים אתם לנהוג כפי הוראתו.

חשוב: גם במקרה שאתם לא חוגגים חג שני, אם אתם נמצאים בקהילה, [אסור לכם לעשות מלאכות באופן פומבי] ביום המותר לכם ואסור לשאר הציבור. כגון: נסיעה ברכב, טיסה וכדומה. וכן הנחת תפילין תתבצע בצנעה בבית. מלאכות אחרות כגון שימוש בסלולרי ובמחשב, בישול וכדומה - מותרות.

חג שמח! לכו בשלום, וחזרו במהרה לארץ הקודש.