מכירת חמץ דרך האינטרנט

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 14/04/17 13:13 יח בניסן התשעז

שאלה

שלום רב!

אני לומד בישיבת הסדר, ולפני שיצאנו לבין הזמנים פיניתי את החמץ שברשותי. האם עלי לבצע מכירת חמץ?

אם כן, האם מותר לעשות זאת דרך האינטרנט?

ראיתי את הכתבה הזו: http://www.srugim.co.il/146096-%D7%9E%D7%9B%D7%99%D7%A8%D7%AA-%D7%97%D7%9E%D7%A5-%D7%91%D7%90%D7%99%D7%A0%D7%98%D7%A8%D7%A0%D7%98-%D7%A4%D7%A1%D7%A4%D7%95%D7%A1-%D7%A9%D7%9C-%D7%94%D7%96%D7%93%D7%9E%D7%A0%D7%95%D7%AA

אשמח לתשובה,

תודה רבה מראש!

תשובה

מועדים לשמחה.

1. בוודאי שצריך לקיים מכירת חמץ גם אם פינית את כל החמץ, מאחר שאולי ישנן תערובת חמץ, מוצרי חמץ שנשכחו או דברים אחרים שעלולים להכיל חמץ.

אמנם סביר להניח שנעשתה מכירת חמץ ע"י ראש הישיבה או מנהל הישיבה שהרי הם אלו המורשים, וממילא החמץ שנמצא בדירות הישיבה ובפנימיות וכד´ גם כן נכלל במכירה.

כמו כן אם עשית ביעור חמץ וביטלת אותו בלב שלם הרי שבכל מקרה לא עברת על איסור חמץ.

2. ניתן לכתחילה למנות את הרב לשליח למכירת החמץ, ובלבד שהאדם רגיל לעשות עסקים כגון קניה או מכירה של דברים דרך האינטרנט. הטעם, גם במכירת החמץ הרגילה כשחותמים על שטר ההרשאה איננו מוכרים לרב את הרב אלא רק ממנים אותו לשליח למכור את החמץ שלנו. מי שאינו רגיל לעניינים העסקיים באינטרנט אכן ראוי לו שלא יעשה כך אלא בשעת הדחק, שאז סביר להניח שאין לו גמירות דעת בעניין. אולם מי שרגיל בקניות ומכירות באינטרנט סביר להניח שיש לו גמירות בחתימה על שטר ההרשאה גם בדרך זו.

לסיכום. ראוי יותר למנות את הרב לשליח ע"י חתימה בפועל על שטר ההרשאה, אולם ניתן למנות לכתחילה את הרב לשליח גם ע"י חתימה על טופס ההרשאה באינטרנט.

מועדים לשמחה.