ממונות

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 30/03/17 10:43 ג בניסן התשעז

שאלה

בס"ד

43343

שלום רב!

אני נוהג לקחת ספרים מהגניזה, לעתים גם חוברות ועלונים. מישהו אמר לי שזה גזל, כיון שבעלי הגניזה, ממיינים את הספרים ולא הכל נקבר.

האם אני צריך להחזיר מה שלקחתי, ואם אני לא זוכר מה אעשה?

האם בכלל זה נכון? האם אין הגניזה נחשבת חצר שאינה משתמרת? אולי יהיה מותר לקחת משם מה שרוצים.

אני גם מניח שאנשים שמים שם ספרים על דעת כן, אולי לא נוח לאנשים שהגניזה מונעת מציבור בני תורה לקחת ספרים משם.

תודה מראש!

תשובה

שלום וברכה,

לרוב בעלי הגניזה מעדיפים שייקחו את מה שיש במיכלים, הדבר חוסך להם עבודה רבה. מה עוד, שיש צד לומר שמתקן הגניזה אינה ´חצר המשתמרת´, אך הדבר לא מוחלט.

בכדי להתיר הספק, יש לברר עם האחראי על הגניזה באותו מקום (גבאי ביהכ"ס, ישבה, מועצה דתית).

בברכה

יוגב כהן

הר ברכה